Reformele desfășurate în ultimii ani la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au avut drept scop diminuarea corupției și debirocratizarea instituției. Totodată, reformele au culminat și cu diversificarea piețelor de export. Republica Moldova a obținut dreptul de export al ouălor de categoria A, dar și a cărnii procesate în Uniunea Europeană. De asemenea, a obținut dreptul de a exporta material săditor de nuc și măr, a declarat directorul ANSA, Radu Musteața, într-o conferință de presă, transmite IPN.
Recent a fost obținut dreptul de a exporta material săditor de prun. Se așteaptă publicarea deciziei Comisiei Europene. De asemenea, se așteaptă decizia Comisiei Europene pe partea de export a cărnii proaspete de pasăre, care ar putea veni în următoarele două săptămâni.
Radu Musteața a remarcat că s-a schimbat managementul ANSA. Persoanele care nu au trecut testul de integritate și care nu au răspuns obiectivelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a fost disponibilizate. Au fost reorganizate subdiviziunile teritoriale, rămânând zece la număr, fără personalitate juridică. S-au redus funcțiile de conducere din teritoriu, s-au centralizat anumite activități ca șefii de subdiviziuni să se axeze pe realizarea controalelor oficiale. Aceste acțiuni au dat roade în activitatea ANSA.
Radu Musteața s-a referit și la reforma eliberării certificatelor sanitar-veterinare. Medicii veterinari au fost excluți din cadrul piețelor agro-alimentare. Potrivit directorului ANSA, acești medici efectuau, de fapt, așa-zisa expertiză sanitar-veterinară a mărfurilor plasate pe piață în laboratoare neacreditate, expertize care nu se fac în nicio țară a UE. Au fost excluși medicii care „preluau sume de bani de la micii comercianți nu se știe pentru ce”. ANSA verifică în continuare aceste piețe în baza legii controalelor oficiale.
O altă reformă se referă la digitalizare. Toate actele permisive cu titlu de autorizație se eliberează online, sunt însoțite de semnătura electronică. Agenții economici nu mai trebuie să stea în rând pentru a le obține. La fel, a fost creat pentru prima dată conceptul informațional e-ANSA, care urmează încă să fie dezvoltat. S-a renunțat la banii în numerar. ANSA nu mai acceptă bani în numerar, doar transferuri.
Radu Musteața a mai spus că datorită implementării controalelor oficiale eficiente, în 2023, suma amenzilor încasate de ANSA a crescut cu două milioane de lei. Sunt cazuri de retragere transparentă a produselor alimentare din comerț, au loc retururi de produse alimentare de la frontieră. Asta, potrivit directorului, înseamnă că ANSA își face lucrul corect. La fel, inspectorii ANSA au fost dotați cu notebook-uri, mașini de serviciu, iar salariile au crescut.
Urmare a tuturor reformelor, ANSA a implementat planul de controale și a fost realizate peste 93 de mii de controale oficiale, peste 16 mii de probe de produse au fost preluate și testate în 15 laboratoare naționale și internaționale. Toate neconformitățile au fost fixate și cercetate în cadrul anchetor de serviciu. Produsele neconforme au fost retrase de pe piață, returnate în țările de unde au fost importate sau nimicite.
Directorul ANSA, a recomandat consumatorilor din Moldova, în contextul sărbătorilor pascale, să procure alimente din locuri autorizate, să verifice cu atenție etichetele produselor alimentare, să citească atent ingredientele, termenul de valabilitate, să solicite de la comerciant bonul de casă pentru a putea returna bunurile neconforme. Totodată, acesta a remarcat că vrea ca operatorii economici să implementeze prevederile privind calitatea și siguranță produselor alimentare, să informeze dacă există abateri la nivel de calitate a produselor alimentare. Potrivit lui, operatorii de rea credință care așteaptă că la ANSA timpurile se vor schimba și vor reveni acele practici care nu au scopul de a proteja interesul consumatorilor să înceapă a implementa cerințele de siguranță a alimentelor.