Proiectul Legii bugetului pe anul 2016 va fi definitivat după ce îşi va începe activitatea noul cabinet de miniştri. Surse de la Ministerul Finanţelor au menţionat pentru IPN că asupra proiectului bugetului pe anul viitor s-a lucrat. Conform calendarului bugetar au fost prezentate ministerelor şi altor autorităţi limitele de cheltuieli pentru 2016, ca acestea să se pronunţe asupra lor. Mai apoi au fost integrate într-un proiect de document. Însă demisia guvernului a condus la întreruperea acestui proces.
„Aşteptăm să fie format noul guvern şi să sosească la Chişinău misiunea FMI, cu care vor fi consultaţi parametrii bugetului. Vom vedea de ce finanţări externe, inclusiv sub formă de suport bugetar, vom putea beneficia în anul viitor, după care va fi definitivat lucrul asupra proiectului bugetului pe 2016”, a precizat sursa din minister.
Potrivit articolului 55 al Legii finanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale, dacă legile bugetare anuale nu sunt adoptate şi publicate până la 31 decembrie, se aplică prevederile Legii bugetului din anul precedent (2015). Dar cu excluderea acţiunilor finalizate în anul respectiv.
În acest caz, instituţiile bugetare implementează bugetul provizoriu, care se autorizează printr-un act emis de administratorii de buget, adică de Ministerul Finanţelor. Pe parcursul aplicării bugetului provizoriu nu se permite efectuarea cheltuielilor pentru acţiuni sau măsuri noi comparativ cu anul precedent.
Finanţarea cheltuielilor bugetului provizoriu se efectuează cu respectarea procedurilor generale privind executarea bugetului, cu excepţia cheltuielilor legate de serviciul datoriei, care se efectuează în conformitate cu angajamentele asumate. Valabilitatea bugetului provizoriu încetează odată cu punerea în aplicare a legii bugetare anuale. Iar toate operaţiunile efectuate din bugetul provizoriu se transferă în contul bugetului adoptat, la data când acesta începe să se aplice.