Circa 80 la sută dintre organizaţiile societăţii civile din Republica Moldova sunt dependente de fondurile externe. Şi doar parţial acestea obţin fonduri din donaţiile individuale şi din sectorul privat din Republica Moldova. Constatările au fost făcute în cadrul unui studiu realizat de către o echipă de experţi naţionali şi internaţionali. Aceştia şi-au propus să evalueze situaţia colectării fondurilor din surse autohtone, transmite IPN.
Potrivit experţilor, unul dintre motivele pentru care organizaţiile nu apelează la colectarea fondurilor din sursele autohtone ar fi şi deficienţele legislative. Expertul Daniela Vidaicu este de părerea că legea cu privire la filantropie şi sponsorizare este neclară. Din această cauză, organizaţiile preferă să aplice la programele externe, să elaboreze proiecte şi, ulterior, să beneficieze de donaţii. În opinia experţilor, prin intermediul unor scutiri, statul ar putea susţine şi dezvolta sponsorizarea şi filantropia locală, înlesnind astfel activitatea organizaţiilor în realizarea diverselor programe.
Directorul Centrului Contact, Serghei Neicovcen, a precizat că cea mai utilizată metodă de colectare a fondurilor este aplicarea la proiectele oferite de donatorii externi. Pe de altă parte, atunci când vor să colecteze fonduri din sursele autohtone, organizaţiile nonguvernamentale preferă să apeleze la metodele conservatoare, cum ar fi concertele sau evenimentele de caritate.
Potrivit studiului, realizat pe un eşantion de 30 de organizaţii ale societăţii civile, doar două dintre acestea au un specialist care să se ocupe de colectarea fondurilor din sursele autohtone. Mai mult de jumătate dintre organizaţiile chestionate nu au strategii care prevăd modalităţile de acumulare de fonduri din interior.
Pentru a stimula colectarea fondurilor din sursele autohtone, experţii au venit şi cu câteva recomandări. Una dintre ele ar fi adoptarea urgentă a modificărilor la Codul Fiscal, pentru a face funcţional mecanismul de redirecţionare a doi la sută din impozitul pe venit. Totodată, specialiştii recomandă revenirea la deducerile de 10 la sută pentru persoanele care realizează donaţii în scopuri filantropice sau de sponsorizare. Experţii recomandă şi reglementarea unei proceduri simplificate, inclusiv electronice, de confirmare a donaţiilor.
Proiectul studiului „Colectare de fonduri de către organizaţiile societăţii civile din Republica Moldova din surse autohtone: oportunităţi şi perspective” este susţinut financiar de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).