Persoanele care sunt condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de eliberare condiționată. Parlamentul a modificat în acest sens, în două lecturi, Legea privind amnistia și Codul Penal, transmite IPN.
Se întâmplă după ce criminalul Alexandru Sinigur, condamnat la detenție pe viață, a fost eliberat recent din pușcărie, conform articolului 91 – eliberare înainte de termen pentru condiții inumane de detenție.
Înainte de trecerea la ordinea de zi, tot în contextul eliberării mai multor criminali din pușcărie, deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Grigore Novac, a propus audierea ministrei justiției, Veronica Mihailov Moraru, și crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă solicitarea nu a întrunit numărul necesar de voturi.
Deputatul PAS, Igor Chiriac, a explicat că noile prevederi nu vor mai permite aplicarea în procedurile de eliberarea a dublei reduceri de pedeapsă. Astfel, persoanelor cărora le-a fost comutată pedeapsa din detenție pe viață în închisoare nu le mai poate fi aplicata liberarea condiționată înainte de termen prevăzută de articolul 91.
„Persoanele față de care s-a comutat pedeapsa de la închisoare pe viață în închisoare la 30 de ani nu vor mai fi eligibile să se adreseze în instanța de judecată pentru a le mai reduce din termenul pe care îl ispășește. Ei vor trebui să execute efectiv pedeapsa care le-a fost stabilită de 30 de ani”, a explicat Chiriac.
Nu Legea amnistiei a permis eliberarea acestor categorii de deținuți, ci unele amendamente promovate de PAS, a insistat Grigore Novac.
„Cu părere de rău, aceste efecte juridice sau răsfrâns nu doar asupra celor care au comis infracțiuni ușoare, dar au făcut uz și cei care au comis infracțiuni extrem de grave și lideri criminali, le-ați făcut un cadou nemaipomenit” a menționat Grigore Novac.
„Cred că înțelegeți bine în ce constau îngrijorările societății în contextul în care rețineți oponenții politici, dar permiteți eliberarea criminalilor. Nu e foarte clar de ce astăzi ați încercat să puneți pe spatele unei singure persoane (aluzie la Olesea Stamate, demisă din PAS, n.r.), ce-i de făcut cu ceilalți 10 deputați care au semnat acel document și care au permis eliberarea?”, a menționat deputata BCS, Diana Caraman.
Pentru amendamentul menționat din PAS a fost exclusă Olesea Stamate, deși proiectul o are printre autori atât pe vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, actuala șefă a Comisiei juridice numiri și imunități, Veronica Roșca, cât și alți 8 deputați PAS.
„Când am venit cu acest proiect, a fost prezentat în plen și acest proiect a fost votat cu majoritatea noastră, a tuturor, ulterior a suferit trei amendări, una din ele a permis comutarea pedepsei”, a precizat Chiriac.
Modificările promovate astăzi vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Prevederile vor fi aplicabile inclusiv față de persoanele cărora deja le-au fost inițiate procedurile extrajudiciare și judiciare pentru aplicarea liberării condiționate de pedeapsă înainte de termen sau aplicarea înlocuirii părții neexecutate din pedeapsă cu una mai blândă.