logo

Academia Părinților de Invidiat: Este nevoie de un nou model de educație a copiilor


http://www.old.ipn.md/ro/academia-parintilor-de-invidiat-este-nevoie-de-un-nou-model-de-educatie-a-copiil-7967_1047846.html

Reprezentanții Academiei Părinților de Invidiat atenționează că modelul de educație pe care astăzi majoritatea părinților îl aplică nu mai este actual și nu răspunde necesităților copilului. Aceștia au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, o platformă de cursuri online, destinată părinților și specialiștilor din educație. 

Mihai Nani, sociolog specializat în studii ale copilăriei, a operat cu date statistice, menționând că doar în anul 2017 peste 1400 de infracțiuni au fost comise de către adolescenți și tineri, iar cu cât vârsta este mai mare, cu atât numărul infracțiunilor este mai mare. Acesta a mai spus că o problemă este și abuzul de alcool. Statistica oficială arată că 10% dintre alcoolici din Moldova sunt tineri. Mai multe studii realizate în țară arată că 40% din adolescenți întrețin relații sexuale, iar mai mult de jumătate dintre aceștia nu utilizează nicio metodă de contracepție. Ca și consecință, rata bolilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor este ridicată: 180 de cazuri la 100000 de tineri.

„Discuțiile avute cu tinerii în teritoriu au scos în evidență foarte multe probleme. Foarte mulți tineri nu-și respectă părinții și nu țin cont de părerea acestora. Am întâlnit și cazuri în care părinții au luat credite pentru a cumpăra un telefon performant copilului doar pentru ca să fie liniște în familie. Această situație arată că copiii noștri sunt rupți de realitate din cauza unei educații greșite”, a mai menționat sociologul.

Psihoterapeutul Ina Crasnojon, specializată în asistența pentru copii, a menționat că ambii părinți trebuie să se implice în educația copiilor, dar să o facă echilibrat. Mulți părinți își educă copiii din perspectiva unui mediu rupt de realitate, le îndeplinesc orice dorință. Ulterior, când acești copii ajung la maturitate, își pierd echilibrul emoțional, se confruntă cu diferite frici și nu au încredere în forțele proprii, nu își asumă luarea deciziilor.

Olimpia Gherma, instructor privind ajutorul în situații de urgență la copii, a menționat că părinții trebuie să-și ghideze copiii spre un mod de viață sănătos și această educație trebuie să înceapă până la școală.

În susținerea părinților, Academia Părinților de Invidiat lansează o platformă online de educație. Instruirile pot fi accesate pe site-ul www.edu-api.md, iar primul curs disponibil se numește „Principii fundamentale în educarea pozitivă a copiilor”. Prețul cursului, cu 68 de lecții incluse, este de 2910 lei, iar până miercuri dimineață,  27 martie, poate fi accesat la prețul promoțional de  1000 de lei. Potrivit autorilor, cursul a fost elaborat reieșind din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă părinții în educarea copiilor și este unul practic, format din lecții video, care durează de la cinci la zece minute, iar pentru fiecare lecție există și fișe practice de autoevaluare, care pot fi descărcate în calculator.