logo

Agenții imobiliari cer elaborarea cadrului normativ care să le reglementeze activitatea


http://www.old.ipn.md/ro/agentii-imobiliari-cer-elaborarea-cadrului-normativ-care-sa-le-reglementeze-acti-7966_1036975.html

În Republica Moldova nu există un cadru normativ care ar reglementa activitatea agenților imobiliari, neajuns care îi împiedică pe aceștia să activeze legal în domeniu. Declarația a fost făcută de reprezentanta Uniunii Agenților Imobiliari din Moldova, Victoria Nonii, în cadrul unei discuții offline care a avut loc joi, 14 septembrie, transmite IPN.

„Rolul unui agent imobiliar este să facă legătura dintre un vânzător și un cumpărător de apartament, să zicem, și să satisfacă dorințele ambelor părți. Doar că vânzătorul nu dorește ca în contractual de vânzare-cumpărare să fie indicat prețul real al apartamentului, ci indică prețul cadastral care este de 2-3 ori mai mic. Corespunzător, la notar, în procesul de vânzare –cumpărare, ambii nu indică prețul de piață a imobilului, ci cel cadastral, plătind impozite din prețul cadastral și nu cel real”, a spus Victoria Nonii.

Ea a mai spus că Uniunea Agențiilor Imobiliare din Republica Moldova, care întrunește peste 1000 de tineri, își dorește elaborarea cât mai curând a unui cadru normativ pentru a activa fără încălcări, pentru aceasta membrii au depus și un proiect de inițiativă legislativă la Ministerul Economiei și Infrastructurii, dar până în prezent organele competente nu au elaborat o astfel de lege care este foarte necesară.

„Suntem ostatecii acestui sistem, avem nevoie să găsim o cale ca să fie toți împăcați. Noi într-adevăr dorim să activăm așa cum trebuie și uneori neajunsurile ne împiedică să o facem. Cei o mie de tineri pe care îi reprezint vrem ca statul să prospere, dar anumite imperfecțiuni ne împiedică”, a reiterat Victoria Nonii.

Prezentă la eveniment, membra Asociației agenților imobiliari din România, Ileana Preda, a spus că nici în România nu s-a reglementat profesia de agent imobiliar. Experta a specificat și diferențele dinte piața imobiliară din Republica Moldova și România. Potrivit ei, în Moldova, agentul este mult mai respectat și apreciat, iar profesioniștii, deși nivelul de pregătire nu este atât de înalt, sunt buni și sunt oameni cu inițiativă.

Expertul din Romania le-a sugerat tinerilor agenți imobiliari crearea unei asociații de profesioniști care ar putea elabora și adera la un cod etic propriu.

Avocatul Alexandru Moloman a spus că în curând vor fi create grupuri de lucru care vor reveni supra unor documente ce vor viza cadrul legislativ în domeniul imobiliar, dar și asupra unor eventuale consultări cu reprezentanții Guvernului.