Agresorii familiali au nevoie de ajutor, specialist
http://www.old.ipn.md/ro/agresorii-familiali-au-nevoie-de-ajutor-specialist-7967_993010.html
Majoritatea bărbaţilor nu sunt agresori, însă majoritatea agresorilor sunt bărbaţi şi cu ei este nevoie să se lucreze mult pe plan psihologic şi fiziologic, mai ales că 95% dintre agresorii monitorizaţi fac abuz de alcool. Despre aceasta a vorbit directorul Serviciului pentru abuzatorii familiali din Drochia, Simion Sârbu, în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru egalitatea între femei şi bărbaţi, transmite Info-Prim Neo.
„Suntem primii care am decis să deschidem un centru de ajutor pentru abuzatorii familiali. Am mers şi m-am documentat în Austria, deoarece la noi nu există o astfel de experienţă. Am muncit împreună cu Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei şi cu organizaţii internaţionale. Înainte de a începe munca pentru acest centru a fost făcut sondaj, rezultatele acestuia arată că 25% dintre fetiţele până la 15 ani spun că au fost agresate în familie”, a menţionat Simion Sârbu.
Specialistul a comunicat că procedurile necesare pentru tratarea abuzatorilor, cum ar fi dezalcoolizarea şi dezintoxicarea, sunt foarte costisitoare şi se fac la spitale, iar abuzatorii, de obicei, nu au poliţă de asigurare medicală obligatorie şi nici bani pentru tratament.
„În comparaţie cu situaţia din Austria, organele legii de la noi cer dovezi de la victimă precum că ar fi maltratată în familie. Or, acolo nu este nevoie de aşa ceva, e destul ca victima să se adreseze la poliţie şi să denunţe abuzatorul. Atunci se demarează o cauză penală care interzice orice comunicare dintre victimă şi abuzator. În Austria nu se întâmplă ca victima să ierte persoana violentă. Pentru aceasta poate fi pedepsită chiar”, a comunicat directorul Serviciului de ajutor pentru abuzatorii familiali.
Potrivit lui Simion Sârbu, legislaţia Republicii Moldova trebuie perfecţionată, deoarece acele amenzi care se aplică persoanelor violente cu membrii de familie deseori se achită din bugetul aceleiaşi familii şi afectează şi mai mult starea acesteia.
Atât Simion Sârbu, cât şi alţi raportori au remarcat că fenomenul violenţei în familie este în creştere, iar cauzele ascensiunii ar fi informarea insuficientă a populaţiei şi neajustarea legislaţiei la situaţia actuală. Experţii recomandă o conlucrare mai strânsă între autorităţile centrale, locale, asistenţii sociali şi alţi specialiştii în domeniu.
Serviciul pentru abuzatorii familiali este în subordinea administraţiei locale din Drochia.