Mai mulți agricultori acuză intimidări și abuzuri din partea polițiștilor. Aceștia au protestat astăzi în fața Comisariatului de Poliție din Hâncești și au cerut anularea amenzilor care le-au fost puse mai devreme, când au participat la proteste, pentru pretinse încălcări în trafic, transmite IPN.
Manifestanții sunt de părere că poliția acționează în interese politice. Unul dintre protestatari, Denis Barbarasa, a declarat că agricultorii sunt intimidați prin aplicarea punctelor de penalizare, dar și amenzilor pentru ca să nu mai aibă dreptul de a conduce, respectiv, să nu mai poată merge la protest cu tehnica din dotare. „Ei au găsit maniera cum să stopeze oamenii de a ieși în stradă să-și ceară drepturile”, a adăugat agricultorul.
Protestatarii mai spun că le vin câte 2-3 citații într-o singură scrisoare, de câte 2-3 pe săptămână, inclusiv la persoane care nici nu au participat la proteste. Manifestanții au cerut să discute cu inspectorul de la Hâncești, după care au spus că vor merge și la Chișinău, la IGP.
Pe parcursul lunii februarie, agricultorii au organizat mai multe acțiuni de protest, ieșind cu tehnica agricolă în stradă. Aceștia au blocat de mai multe ori accesul spre Vama Leușeni. Protestele au fost întrerupte după discuții cu autoritățile și crearea unui grup de lucru pentru soluționarea problemelor agricultorilor.
Astăzi Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a emis un comunicat de presă în care precizează că autoritățile au pus la dispoziția agricultorilor mai multe instrumente de susține, printre care creditul agricol de urgență, disponibil din 1 martie. De asemenea, din 15 martie, agricultorii micro și mici pot accesa Produsul Capital Circulant. Cu o garanție din partea statului în valoare de până la 1 milion 600 mii lei, dar nu mai mult de 80% din valoarea creditului, acest instrument financiar este conceput pentru susținerea necesităților imediate ale sectorului agricol.