AIE a demonstrat că apropierea de România este benefică europenizării Moldovei, Marius Lazurca
http://www.old.ipn.md/ro/aie-a-demonstrat-ca-apropierea-de-romania-este-benefica-europenizarii-moldovei-m-7965_994270.html
Guvernarea Alianţei pentru Integrare Europeană a demonstrat tuturor cetăţenilor de bunăcredinţă că apropierea de România este benefică occidentalizării europene a Republicii Moldova, a declarat ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca, în interviul pentru Info-Prim Neo, {publicat marţi, 29 noiembrie 2011}. În acelaşi timp, diplomatul a calificat drept „un trist episod” relaţiile moldo-române de pe timpul guvernării precedente a Partidului Comuniştilor.
„De la schimbările democratice din aprilie 2009, raporturile bilaterale au dobândit un dinamism cu totul excepţional, din două motive esenţiale. Primul este creşterea exponenţială a încrederii între Chişinău şi Bucureşti, după ce, vreme de aproape un deceniu, România a fost victima predilectă a propagandei unui regim ostil. Această încredere ne-a permis să recuperăm multe restanţe – deschiderea Consulatelor Generale de la Cahul şi Bălţi, de pildă – pe care le acumulasem în anii precedenţi. Al doilea motiv al noii dinamici a relaţiei bilaterale este orientarea sincer proeuropeană a Guvernului AIE. O administraţie care îşi doreşte cu adevărat relaţii mai apropiate cu UE se angajează în mod natural în raporturi dinamice cu România, singurul vecin din UE al Republicii Moldova. În sinteză, aş îndrăzni să spun că guvernarea Alianţei a demonstrat tuturor cetăţenilor de bunăcredinţă că apropierea de România este benefică occidentalizării europene a ţării dumneavoastră”, a declarat ambasadorul României.
Pe de altă parte, Marius Lazurca speră că modelul relaţiilor bilaterale din perioada anterioară va rămâne pentru totdeauna unic. „Din păcate, în ciuda faptului că perioada dintre 2001 şi aprilie 2009 a fost marcată şi de evenimente pozitive, bilanţul general va fi neîndoios afectat de hotărârile finale ale guvernului Greceanîi: expulzarea ambasadorului Teodorescu (gest unic în UE), închiderea frontierei, acuzaţii – până azi nedovedite – de amestec al României în evenimentele din 7 aprilie 2009, alungarea corespondenţilor noştri de presă. Sperăm că acest trist episod va rămâne pentru totdeauna unic, fiindcă eventuala lui repetare ar produce Republicii Moldova daune greu estimabile, mai ales pe plan extern”, a spus diplomatul român.
Şeful misiunii române a dezminţit afirmaţiile potrivit cărora România ar fi implicată în ciocniri de interese cu Federaţia Rusă pe teritoriului Republicii Moldova.
„În Republica Moldova, România nu caută competitori, ci parteneri. Nu ne dorim să ne „ciocnim”, cum spuneţi, cu nimeni, dimpotrivă, dorim să ne sincronizăm eforturile cu toţi actorii internaţionali prezenţi în Republica Moldova şi să contribuim împreună la procesele pozitive şi ambiţioase aflate aici în plină desfăşurare. Iar buna noastră credinţă este dovedită, de pildă, printre altele, de fondarea împreună cu Franţa a Grupului de prieteni ai Republicii Moldova, un „club” informal de state membre UE care îşi pun în comun energia pentru a sprijini integrarea europeană a ţării dumneavoastră. Alte exemple: realizăm împreună cu Germania alimentarea cu apă a satului Roşu; alături de SUA susţinem crearea unui Centru raional pentru transfuzii, la Cahul; am susţinut recensământul agricol împreună cu Suedia şi aşa mai departe”, a exemplificat ambasadorul Marius Lazurca.
Potrivit lui, deschiderea României spre colaborare este dovedită de interesul mare pe care îl manifestă companiile străine, inclusiv cele ruseşti pe teritoriul României. „Cât priveşte interesul companiilor străine pentru piaţa românească, cred că acest fapt nu surprinde pe nimeni. România oferă numeroase oportunităţi de afaceri, element confirmat de cifra investiţiilor străine realizate până în 2010 - peste 80 de miliarde de dolari”, a declarat în interviul pentru Info-Prim Neo ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.