Anatol Codru a fost poetul cu dar de la Dumnezeu
http://www.old.ipn.md/ro/anatol-codru-a-fost-poetul-cu-dar-de-la-dumnezeu-7967_984651.html
Admiratorii, prietenii, colegii şi rudele poetului Anatol Codru, i-au adus un ultim omagiu la Teatrul de Opera şi Balet. Anatol Codru a fost un poet cu un dar de la Dumnezeu, un prieten fidel şi un cetăţean cu o verticalitate nemaipomenită, iar sufletul său vibra la orice durere, suferinţă şi bucurie care era descrisă în poezie, spun cei care l-au citit şi l-au iubit.
„Doar un om cinstit a putut scrie poezii care duc spre Dumnezeu”, a spus artista emerită a Republicii Moldova, Ninela Caranfil. „Anatol Codru a fost un suflet care s-a bucurat de viaţă, un suflet deschis către oameni, iar mottoul său în această viaţă era: „să fii cinstit, să ai demnitate şi verticalitate”. A fost un om săritor la nevoie, un creator care şi-a creat poezia din duritatea pietrei şi din rugăciunile către Dumnezeu”, spune Ninela Caranfil.
Anatol Codru a fost timp de 10 ani preşedinte al Uniunii Cineaştilor. Pentru cineaşti trecerea în nefiinţă a poetului este o pierdere irecuperabilă, spune actualul preşedinte al Uniunii Cineaştilor, Eugen Sobor. „Noi am pierdut un regizor remarcant, o individualitate, un om cu o stilistică nemaipomenită. În filmul documentar, Anatol Codru a închegat metafora poetică cu realitatea vieţii”, povesteşte Eugen Sobor. El spune că Anatol Codru a turnat peste 30 de filme documentare, fiind unul din documentaliştii moldoveni care s-au încadrat în lupta renaşterii spirituale şi naţionale, pentru limbă şi alfabet.
Primarul satului Malovata-Nouă, Valeriu Sandu, din raionul Dubăsari, satul de copilărie a poetului Anatol Codru, spune că în sat s-a simţit mereu o legătură strânsă între locuitori şi poet. „Anatol Codru întotdeuna venea cu bucurie şi cu stimă în satul său natal şi întotdeuna s-a mândrit că s-a născut anume în Malovata, spunând că aici trăiesc feciorii lui Ştefan cel Mare”, spune primarul satului.
Directorul gimnaziului „Anatol Codru” din satul Malovata-Nouă, Vitalie Oprea spune că poetul era oaspetele de onoare al locuitorilor, dar mai ales a copiilor. „Copii îl iubesc foarte mult pe Anatol Codru, ei sunt prietenii lui adevăraţi. În cadrul gimnaziului a fost creat un cenaclu literar unde copii studiau lucrările poetului”, spune directorul gimnaziului. Anatol Codru a contribui şi la dezvoltarea bibliotecii satului, donând câteva cărţi.
Anatol Codru s-a născut în 1936. A fost membru de onoare al Academiei de Ştiinţe din Moldova. A deţinut Premiul Naţional pentru Tineret, Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Ostrove, Cehoslovacia, alte distincţii.
Anatol Codru s-a stins din viaţă la 17 august 2010.