logo

Anatol Ţăranu: Criza din AIE a început după incidentul din Pădurea Domnească


http://www.old.ipn.md/ro/anatol-taranu-criza-din-aie-a-inceput-dupa-incidentul-din-7965_1004531.html

Foştii membri ai AIE-2 nu sunt cointeresaţi să poarte negocieri calitative, dar de împărţirea resurselor care au  mai rămas în stat. Totodată, incidentul din Pădurea Domnească a scos la iveală toată mizeria din cadrul AIE şi a demonstrat că aceasta nu este o formă fericită de guvernare. Opiniile au fost expuse în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.

Expertul în drept constituţional, Vitali Catană, a specificat că Partidul Liberal ar trebui să aibă în vedere două coordonate în cadrul procesului de negocieri: 1. orice s-ar întâmpla doar o alianţă poate guverna, 2. trebuie să se ajungă la un acord, indiferent de cine va guverna. „Viitoarea guvernare, dincolo de persoana prim-ministrului, trebuie să aibă un alt conţinut. Presiunea societăţii ar trebui să se pună pe acest aspect şi să axeze guvernarea pe negocierile făcute cu partenerii europeni”, a spus el.

Directorul Institutului de Analiză şi Consultanţă Politică „Politicon”., Anatol Ţăranu, a menţionat că problema nu constă în candidatura lui Vlad Filat la funcţia de premier, ci în aceea ce face Mihai Ghimpu. „El deviază de la esenţa problemei. Problema constă în faptul dacă se va schimba din punct de vedere calitativ guvernarea. Dacă nu se schimbă, mergeţi mai bine la anticipate. Noi avem nevoie de o guvernare categoric nouă”, a afirmat Anatol Ţăranu.

Jurnalistul Valeriu Reniţă, a spus că AIE se va reface, deoarece nimănui nu-i vin la socoteală alegerile anticipate şi până şi liderul PCRM, Vladimir Voronin, a recunoscut că Alianţa se va reface.

 „Întotdeauna după declaraţiile categorice ale lui Mihai Ghimpu apare cu declaraţii contradictorii Valeriu Munteanu. El poate reprezenta portiţa către negocieri. Va fi un AIE 3 mai curând. Liberalii vor să obţină din partea lui Vlad Filat anumite lucruri, dar se vehiculează clar că ar putea exista şi o altă Alianţă, cu neafiliaţii din Parlament, e o ecuaţie mai complicată. Nu exclud nici cea mai neverosimilă variantă, o majoritate parlamentară între comunişti şi democraţi. Nu trebuie să excludem versiunea PD-PCRM”, a spus Valeriu Reniţă.