logo

Apă-Canal Chişinău a făcut în anul 2013 investiţii de 102 milioane de lei


http://www.old.ipn.md/ro/apa-canal-chisinau-a-facut-in-anul-2013-investitii-de-102-milioane-de-lei-7967_1010052.html

Pe parcursul anului 2013, SA „Apă-Canal” a investit 102 milioane de lei în reabilitarea a circa 30 de kilometri de reţele şi reducerea numărului de scurgeri la 12 mii, ceea ce este cu 2,3 mii mai puţin ca anul trecut. Este cel mai bun indice la acest capitol pentru ultimii 6 ani, a comunicat directorul tehnic al întreprinderii, Vitalie Midari, în cadrul şedinţei operative de la Primărie, transmite IPN.

Volumul pierderilor de apă în anul 2013 a fost mai redus comparativ cu anul trecut, cu 1,5 milioane de metri cubi. Totodată, au fost schimbaţi 50% din hidranţii avariaţi.

Vitalie Midari a menţionat, printre reuşitele anului 2013, şi elaborarea hărţii electronice a hidranţilor, care este disponibilă pe internet şi poate fi accesată şi de către Direcţia situaţii excepţionale în cazul unui incendiu. Totodată, a fost elaborat un proiect de conectare la Staţia de apă Nistru, care va permite încheierea contractelor de furnizare a energiei electrice la preţuri mai mici, însă urmează să fie identificate sursele de finanţare.

Pe parcursul anului curent furnizorul de apă din capitală a elaborat şi un proiect pilot de recuperare a energiei hidraulice, la Staţia de pompare a apei Ciocana, prin instalarea unei turbine care va permite producerea energiei hidraulice şi transmiterea acesteia în reţea. La Staţia de pompare a apei de la Buiucani a fost instalat utilajul de înlocuire a clorului lichid. Acesta va fi dat în exploatare în 2014. Lucrări asemănătoare sunt efectuate şi la Staţia de pompare de la Telecentru.

Vitalie Midari a subliniat că printre realizările importante ale anului 2013 se numără şi atragerea investiţiilor străine, în valoarea 61,8 milioane de euro. În acest context au fost ratificate două contracte cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi Banca Europeană de Investiţii, pentru un credit de 48 de milioane de euro şi o componentă de grant de 13,8 milioane de euro. Sursele trebuie să fie valorificate pe parcursul următorilor 3-4 ani.

Alte realizare ţin de aprobarea în lectură finală a Legii privind serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare, care, în viziunea lui Vitalie Midari, este o lege revoluţionară şi schimbă multe reguli de prestare a serviciilor de alimentare cu apă. Legea prevede că tariful pentru alimentarea cu apă şi canalizare va fi stabilit de către autoritatea locală, dar poate fi aprobat şi de către ANRE. Dacă timp de 2 luni de la depunerea documentelor de către operator, consiliile locale nu vor aproba tariful pentru apă şi canalizare, operatorul poate să vină cu această solicitare către ANRE. Totodată, legea prevede că operatorii care activează în baza contractelor internaţionale, automat vor trece la aprobarea tarifelor de către ANRE. Legea va intra în vigoare după 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

Referindu-se la insuccesele anului 2013, Vitalie Midari a comunicat că nu a fost soluţionată problema diferenţei dintre volumul de apă înregistrat de contoarele la branşament (intrarea în bloc) şi apometrele individuale. Acest lucru cauzează 37% din pierderile întreprinderii. Pe parcursul anului, SA „Apă-Canal Chişinău” a ratat venituri de 55 de milioane de lei, iar suma datoriilor care nu pot fi recuperate  şi care rezultă din diferenţa de volum sau serviciile de apă şi canalizare prestate de către furnizor se ridică la alte 59 de milioane de lei.