Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor acuză guvernarea că intenționează să închidă două școli, din satul Dolna din raionul Strășeni și din satul Plopi din raionul Cantemir. Parlamentarii au organizat un briefing de presă la Parlament, la care au participat și părinți ai elevilor și reprezentanți ai celor două localități. Ei au făcut apel la autorități să nu economisească pe seama copiilor, să nu închidă școlile, pentru că asemenea decizii vor avea consecințe negative asupra procesului educațional și a comunităților per ansamblu, transmite IPN.
Deputata Alla Darovannaia a declarat că închiderea școlilor distruge viitorul satelor. Potrivit ei, o școală închisă nu înseamnă doar pierderea locului de studii, ci și începutul unei degradări, un pas spre moartea satului.
„Sub pretextul reorganizării și modernizării, Guvernul PAS, prin intermediul autorităților publice locale, impune măsuri care vor duce la dispariția localităților rurale, forțând familiile să plece, lăsând în urmă sate părăsite”, afirmă parlamentara.
Potrivit deputatei, compensația de 50 de euro pentru părinții care acceptă transferarea copiilor în școli din alte localități nu este decât „o încercare clinică de a masca distrugerea deliberată a învățământului rural”.
Mariana Grigoraș, primară a satului Dolna, a declarat că pe 21 martie a fost aprobată decizia Consiliului raional cu privire la lichidarea gimnaziului din localitate, hotărâre cu care administrația publică locală, părinții și cetățenii satului categoric nu sunt de acord.
„În școală învață 84 de copii și în următorii ani numărul copiilor va crește. Școala dispune de săli spațioase, cantină, sală de festivități, sală de sport etc.”, afirmă Mariana Grigoraș.
Anatol Chetreanu spune că este părinte a trei copii și că a muncit muți ani peste hotare pentru ca familia să poată să rămână în localitate. Școala trebuie păstrată pentru că satul „întinerește”, atrage investiții.
Referitor la acuzațiile aduse de deputații BCS, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au precizat că prioritatea MEC este asigurarea studiilor de calitate pentru toți copiii din țară, inclusiv și cei din regiunile rurale. Instituția menționează că este important ca fiecare copil să aibă acces la educație de calitate.
„Decizia privind închiderea școlilor aparține autorităților locale care aleg să prioritizeze accesul copiilor la educație de calitate, în instituții dotate, cu activități extracurriculare și posibilitate de a învăța limbi străine. Totodată, subliniem că, înainte de a lua asemenea decizii, este bine de a consulta comunitatea. Amintim BCS că în perioada anilor 2001-2008 (perioada guvernării comuniste, n.r.), au fost închise 58 de școli, iar sistemul a fost părăsit de 184 de mii de elevi și 6 mii de profesori", precizează ministerul.