Blocul Împreună cere guvernării să asigure un dialog constructiv cu aleșii locali ai tuturor partidelor pro-europene și să nu admită derapaje antidemocratice. Într-o declarație emisă, Blocul susține că primarii Republicii Moldova sunt supuși unor presiuni fără precedent din partea organelor abilitate cu funcții de control, iar fondurile publice și cele externe sunt folosite ca mecanisme de șantaj și racolare a primarilor. Blocul mai cere și adoptarea unui pachet fiscal pentru APL, transmite IPN.
În declarație, Blocul condamnă orice de tip de imixtiune, presiune și abuz, dar și utilizarea fondurilor publice și finanțărilor externe în vederea favorizării traseismului politic și racolării primarilor aleși în mod democratic.
Blocul Împreună acuză că fondurile publice, dar și finanțările externe sunt folosite ca mecanisme de șantaj și racolare a primarilor. De exemplu, în raionul Hâncești, primarii sunt constrânși să adere la partidul de guvernământ dacă își doresc aprobarea inițiativelor depuse spre finanțare în cadrul anumitor programe, inclusiv cele susținute financiar din surse externe, precum este și Programul Satul European.
Primăriile din țară sunt puse în situație de subfinanțare a serviciilor publice și neîndeplinire a atribuțiilor funcționale. Astfel, bugetele locale nu mai fac față provocărilor și devine necesară descentralizarea anumitor resurse bugetare care sunt generate și acumulate în comunitățile locale, precizează aceeași sursă.
În contextul inițierii procesului de amalgamare voluntară a localităților, Blocul Împreună cere adoptarea unui pachet fiscal pentru APL care prevede menținerea în bugetul local a cel puțin 50% din impozitul pe venit al persoanelor juridice, direcționarea impozitului pe venit al persoanelor fizice către bugetul local al localității în care angajatul are viza de reședință și transferul către bugetele locale a unei cote de 5% din TVA-ul acumulat în acea localitate. La fel se cere majorarea până la 100% a cuantumului impozitului pe venit al persoanelor fizice care ar merge în bugetele locale, pentru toate localitățile Republicii Moldova, și lipsirea consiliile raionale de 50% din acest impozit, care se ia în prezent de la orașele reședință de raion.
Potrivit Blocului Împreună, acest pachet de măsuri fiscale ar spori capacitatea de soluționare a problemelor locale, ar face reziliente localitățile în fața acestora și ar crește calitatea serviciilor publice oferite cetățenilor.