Comuniştii sunt împotriva construirii fabricii de prelucrare a deşeurilor în mun. Chişinău
http://www.old.ipn.md/ro/comunistii-sunt-impotriva-construirii-fabricii-de-prelucrare-a-deseurilor-in-mun-7967_979451.html
Fracţiunile comuniste din Parlament şi Consiliul municipal Chişinău (CMC) cer autorităţilor capitalei rezilierea contractului privind construirea unei uzine de ardere a deşeurilor în mun. Chişinău. Comuniştii spun că populaţia va avea de suportat riscuri, din cauza unor afaceri dubioase ale conducerii primăriei capitalei, transmite Info-Prim Neo.
„Nu am văzut un studiu de evaluare a impactului incinerării deşeurilor, nici un studiu de fezabilitate, mai mult, proiectul nu a fost discutat nici cu populaţia. Azi toţi în lume se dezic de aceste tehnologii de ardere, toate ţările din UE ar vrea ca până în anul 2020 ele să dispară, iar la noi vrem să o utilizăm abia acum”, a menţionat deputatul comunist Violeta Ivanov, ex-ministru al ecologiei şi resurselor naturale.
Violeta Ivanov a mai spus că, potrivit contractului dintre Primărie şi compania italiană „Engineering Consulting”, sub unele subpuncte ale acestuia se presupune importul deşeurilor cu randament caloric înalt din alte ţări, arderea cărora provoacă diverse boli. Iar liderul fracţiunii comuniste din CMC, Valerii Pavlov, a spus că implementarea acestui contract va duce la „transformarea oraşului Chişinău în gunoiştea Europei”. „În acest proiect este ascunsă o adevărată bombă, mun. Chişinău şi nici întreaga ţar nu are aşa cantitate de deşeuri, cât este prevăzut să se ardă la uzină, deci, deşeuri vor fi importate. În proiect nu se menţionează nici unde vor fi duse produsele arse”, a spus Pavlov, subliniind că şi din punct de vedere tehnic proiectul nu poate fi implementat.
Violata Ivanov a mai spus că în calitatea sa de deputat a făcut o interpelare către ministrul mediului, al sănătăţii şi procurorul general, privind contractul dintre primărie şi firma italiană. Ivanov a menţionat că din răspunsurile ministrului sănătăţii şi a al celui de mediu, nu se cunoaşte nimic despre examinarea proiectului, iar procurul general, Valeriu Zubco, a răspuns în scris că odată ce proiectul nu a trecut în Parlament, acesta urmează să fie reziliat.
Lucrările de construcţie a fabricii de prelucrare a deşeurilor ar putea începe în primăvara anului 2010. Potrivit autorităţilor municipale, uzina va fi construită într-o perioadă de 20 de luni, se persupune că la ea vor funcţiona 5 linii, care vor prelucra câte 400 tone de deşeuri pe zi. Investiţia pentru construcţia acestei uzine constituie circa 200 milioane euro.
În cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Ministerul Mediului, specialiştii au menţionat că în urma lucrărilor care se vor desfăşura la uzina de prelucrare a deşeurilor mediul nu va fi poluat, aerul rezultat din ardere va trece prin cinci etape de curăţare.