Deşi în ultimii ani s-au operat modificări în legislaţie pentru prevenirea discriminării consumatorilor de droguri injectabile, până în prezent nu există un mecanism eficient de implementare a acestei legislaţii. Persoanele care consumă droguri continuă să fie supuse unui tratament discriminatoriu din partea organelor de poliţie. Constatarea le aparţine autorilor studiului „Percepţiile şi comportamentul poliţiei faţă de consumatorii de droguri injectabile în Republica Moldova”, efectuat de Asociaţia Promo-LEX, cu susţinerea Soros Moldova, transmite IPN.
Potrivit studiului, mai bine de 2/3 dintre ofiţerii de poliţie continuă să creadă că cei care consumă droguri injectabile sunt mai curând infractori decât victime şi îi asociază cu criminalii. Fiecare al doilea ofiţer de poliţie este de părere că cei care consumă droguri sunt infectaţi cu hepatită şi HIV. În acelaşi timp, circa 40% dintre poliţişti cred că majoritatea infracţiunilor din oraşele lor sunt comise de către consumatorii de droguri injectabile. Studiul a cuprins oraşele Chişinău şi Bălţi.
Majoritatea poliţiştilor sunt de părere că sancţiunile aplicate în prezent consumatorilor de droguri în Republica Moldova sunt prea uşoare şi ele trebuie înăsprite considerabil. 40% dintre poliţişti cred că situaţia privind consumul dedroguri injectabile s-a agravat. Cel mai des drogurile sunt procurate în discoteci, baruri, dar şi în stradă.
Pe de altă parte, consumatorii de droguri chestionaţi spun că s-a schimbat un pic comportamentul poliţiştilor în ultimii 5 ani, dar sunt trataţi în continuare ca şi infractori. Dacă în localitate are loc o infracţiune, poliţiştii îi bănuiesc, în primul rând, pe consumatorii de droguri, le percheziţionează locuinţele, recurg la şantaj. Comportamentul poliţiştilor faţă de femeile consumatoare de droguri este mai loial, însă aceştia recurg totuşi la percheziţii înjositoare, cu verificarea locurilor intime.
În studiu se menţionează că este necesară dezvoltarea unor servicii eficiente de reabilitare a persoanelor consumatoare de droguri. De asemenea, se recomandă elaborarea unor măsuri eficiente de prevenire a consumului de droguri. Poliţiştii ar trebui instruiţi bine cum trebuie să se comporte cu cei care consumă droguri, iar autorităţile ar trebui să elaboreze un ghid de comunicare cu consumatorii de droguri.
Studiul „Percepţiile şi comportamentul poliţiei faţă de consumatorii de droguri injectabile în Republica Moldova” a fost efectuat la iniţiativa Programului Sănătate Publică a Fundaţiei Soros-Moldova. Vitalie Slobozean, coordonator de programe la Soros-Moldova, a declarat că acest studiu este important în contextul reformei poliţiei, dar şi în contextul integrării europene.
Ala Iaţco, preşedintele Asociaţiei Obşteşti „Uniunea pentru prevenirea HIV şi Reducerea Riscurilor”, a spus că oamenii care consumă droguri nu sunt pierduţi pentru societate şi, dacă sunt susţinuţi, inclusiv de către poliţie, ei scapă de acest viciu şi pot avea o viaţă normală.