logo

Cooperarea regională pentru incluziunea romilor, discutată la Chișinău. Forum cu 400 de participanți


http://www.old.ipn.md/ro/cooperarea-regionala-pentru-incluziunea-romilor-discutata-la-chisinau-forum-7967_1113468.html

Comunitatea romilor din Moldova se confruntă continuu cu provocări legate de accesul la educație, la servicii medicale și sociale. Efortul autorităților este zadarnic atâta timp cât romii sunt ținta stereotipurilor, discriminării și a discursului de ură. Deși în Moldova există politici și inițiative privind incluziunea, provocarea cea mare rămâne implementarea acestor politici în fiecare comunitate, de la Chișinău până la cele mai îndepărtate sate în care trăiesc cetățeni de etnie romă. Opiniile au fost exprimate la un forum internațional, desfășurat la Chișinău, pe problema cooperării regionale pentru incluziunea romilor, transmite IPN.

Directorul general al Agenției Relații Interetnice, Veaceslav Reabcinschii, a declarat că acest forum este organizat nu doar pentru a discuta despre provocările cu care se confruntă comunitatea romă, ci și pentru a identifica soluții concrete și a transforma politicile în acțiuni. În opinia șefului ARI, strategiile și politicile adoptate la nivel european trebuie completate cu măsuri locale, adaptate realităților fiecărei comunități.

„Este imperativ să consolidăm accesul la educație de calitate pentru copiii romi, să susținem antreprenoriatul și angajarea tinerilor în câmpul muncii, să creăm mecanisme eficiente de combatere a discriminării”, a subliniat Veaceslav Reabcinschii. Directorul ARI a remarcat că „doar prin cooperare deschisă, prin implicare activă și voință politică” este posibilă asigurarea unui viitor echitabil pentru comunitatea romilor și pentru întreaga societate.

Președinta Maia Sandu, prezentă la forum, a remarcat importanța evenimentului prin reunirea a sute de participanți cu un singur scop, cel „de a construi o societate mai deschisă și incluzivă, în care persoanele de etnie romă, la fel ca oricine, indiferent de limbă, gen sau statut social, să aibă șansa de a-și atinge potențialul”.

Șefa statutului a accentuat că incluziunea înseamnă parteneriat, autonomie, încredere reciprocă, și a evidențiat rolul mediatorilor, al liderilor locali și al organizațiilor rome. Guvernul a decis să aloce resurse suplimentare pentru extinderea rețelei de mediatori comunitari și, în acest an, sunt alocați 6 milioane de lei pentru 58 de mediatori.

Secretarul de stat al Ministrului Educației și Cercetării, Valentina Olaru, a declarat că romii nu trebuie priviți exclusiv ca beneficiari de politici publice, ci și ca parteneri activi în procesul de dezvoltare comunitară. „În Moldova, contribuțiile reprezentanților etniei rome în cultură, educație și artă reprezintă repere ale diversității și ale patrimoniului nostru comun”, a adăugat oficialul.

În opinia Valentinei Olaru, forumul constituie o platformă de dialog, o oportunitate esențială de a transforma angajamentele politice în acțiuni concrete, orientate spre susținerea drepturilor și a participării active a romilor în viața socială, educațională și culturală.

„Acest eveniment istoric marchează un moment de cotitură în eforturile noastre de a transforma politicile în practici concrete, creând o societate mai incluzivă și echitabilă”, a subliniat preşedintele Coaliţiei „Vocea romilor”, Vasile Drangoi.

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Jānis Mažeiks, a declarat că Moldova, cu mozaicul său etnolingvistic, este un exemplu de diversitate și integrare europeană. Demnitarul a povestit că, în timpul vizitelor sale, a avut ocazia să admire o varietate de limbi, culturi și tradiții care fac din Moldova un loc unic: „Moldoveni, romi, ucraineni, bulgari, ruși, găgăuzi și evrei contribuie cu toții la vivacitatea culturală a acestei țări extraordinare”.

Forumul internațional „Cooperarea regională pentru incluziunea romilor: de la politici la acțiune” durează două zile, pe 2 și 3 aprilie. Evenimentul reunește aproape 400 de participanți din Moldova și din străinătate, inclusiv reprezentanți ai comunității rome.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!