Cum se vând simbolurile naţionale?
http://www.old.ipn.md/ro/cum-se-vand-simbolurile-nationale-7967_984830.html
70 la din cumpărătorii suvenirilor cu simbolistică naţională sunt cetăţeni străini, cei mai mulţi înregistrându-se în perioada de vară. Meşterii populari care le confecţionează folosesc, de regulă, două căi de comercializare a lor: prin intermediul magazinelor specializate, dar şi prin vânzare directă la din preajma monumentului lui Mihai Eminescu din centru capitalei, notează Ingo-Prim Neo.
Preţurile suvenirilor cu simbolistică naţională variază între 10 şi 1500 lei. Cele mai scumpe sunt obiectele care necesită un volum mai mare de lucru sau muncă migăloasă. Printre acestea se pot regăsi cămăşile populare brodate, prosoapele, dar şi obiectele din ceramică mari.
„Suntem mulţumiţi în mare parte de cetăţenii străini, ei sunt cei mai darnici în procurarea obiectelor cu simbolistică naţională. Nu putem spune că localnicii nu ne sunt cumpărători fideli, doar că aceştia cumpără în măsură mai mică”, susţine Valentina Sergheev, şoţia meşterului popular Anatolii Sergheev, care sunt prezenţi pe piaţa meşterilor populari de mai mult de 25 de ani.
„Meşteşugăritul popular este o artă nu doar frumoasă, dar şi anevoioasă din moment ce depui suflet în fiecare obiect lucrat. Este greu că această artă nu este preţuită la noi în ţară, astfel că suntem nevoiţi să comercializăm lucrările la preţuri mici pentru a ne câştiga existenţa”, menţionează Valentina Sergheev.
Conform vânzătorilor de obiecte cu simbolistică naţională, cei mai darnici sunt italienii, în timp ce niponii sau germanii cer aproape totdeauna reduceri.
Lucrările sunt cumpărate în mare măsură şi de migranţii noştri care muncesc în alte ţări drept gest de mulţumire angajatorilor acestora din afara republicii.
Anumiţi meşterii populari care comercializează obiecte în piaţa improvizată din centrul Chişinăului sunt indignaţi de faptul că o bună parte din lucrările cu conţinut simbolistic naţional sunt produse în Rusia şi Ucraina. Aceştia afirmă că nu au nimic împotriva lucrărilor, dar din considerentul că, totuşi, este vorba de o simbolistică naţională cred că ele trebuie să se producă în Moldova.
În ultimul timp, tema a căpătat şi un alt aspect: pe piaţa de desfacere moldovenească poţi găsi obiecte identice cu cele ale meşterilor populari autohtoni, dar cu brandul „made in China”. Aceasta se întâmplă datorită faptului că, adeseori, în cadrul expoziţiilor, reprezentanţii chinezi remarcă machetele celor mai reprezentative produse cu simbolistică naţională, ca mai apoi să o copie, reuşind să pună pe piaţa de desfacere a Moldovei lucrări identice la preţ redus.
[Svetlana Cojocaru, Info-Prim Neo]