Un grup de deputați din blocul „Pobeda” (Victorie), constituit la Moscova, a depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită controlul constituționalității unor prevederi din legea cu privire la implementarea parțială a votului prin corespondență, transmite IPN.
Autorii sesizării precizează că proiectul de lege a fost înregistrat pe data de 1 martie. Pe 21 martie a fost votat în prima lectură, iar pe 26 aprilie – în lectură finală. Potrivit lor, dezbateri și consultări veritabile cu toți actorii relevanți înainte de înregistrarea acestei inițiative nu au avut loc.
„Câteva consultări formale au avut loc după înregistrarea proiectului, dar observațiile principale cu referire la conceptul legii au fost ignorate. Au fost acceptate doar unele amendamente care țin de aspecte tehnice. Mai mult ca atât, contrar scopului proiectului de lege, cu sfidarea procedurilor legislative, Parlamentul, în lectura a doua, a votat amendamente noi care excedează obiectul legii, operând modificări și completări la Codul Contravențional și Codul Electoral (privind consiliul electoral din Găgăuzia)”, se arată în sesizare.
Potrivit autorilor, prin aprobarea acestei legi, Parlamentul a depășit cadrul constituțional, fiind încălcat dreptul la alegeri libere și egalitatea în fața legii. „Prin introducerea noului mecanism de vot alternativ doar în câteva state, în baza unor criterii imprecise, care nici nu sunt aplicate, cu ignorarea totală a altor state care ar corespunde total acelorași criterii, state unde locuiesc mulți cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, Parlamentul a adus atingere unui principiu fundamental al nediscriminării și egalității tuturor în fața legii”, se mai spune în sesizarea depusă.
Sesizarea este semnată de către deputații apropiați politicianului fugar Ilan Șor, condamnat în Republica Moldova la 15 ani de închisoare. Aceștia sunt: Vasile Bolea, Marina Tauber, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova, Alexandr Suhodolski, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan.
Proiectul de lege care prevede implementarea parțială a votului prin corespondență a fost adoptat de Parlament în lectură finală pe 26 aprilie, iar recent președinta Maia Sandu a promulgat legea. Noile prevederi stipulează criterii pentru identificarea țărilor în care urmează să fie implementat votul prin corespondență. Printre țările care întrunesc aceste criterii figurează Statele Unite ale Americii, Canada, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republica Finlanda și Republica Islanda. Votul prin corespondență nu va putea fi realizat în țările în care Moldova nu are stabilite relații diplomatice, în țările aflate în conflicte militare și în țările în care nu se respectă standardele internaționale privind desfășurarea alegerilor libere și corecte.