logo

Declaraţiile sau legile nu sunt suficiente pentru o reformă adevărată în justiţie, CRJM


http://www.old.ipn.md/ro/declaratiile-sau-legile-nu-sunt-suficiente-pentru-o-reforma-adevarata-7967_1008849.html

Cadrul legal al Republicii Moldova este generalizat şi nu oferă răspunsuri explicite la toate situaţiile. Cei care aplică legea ar trebui să dea dovadă de spirit creativ şi bună credinţă în interpretarea acesteia, ceea ce se întâmplă rar, iar ulterior se dă vina pe legea imperfectă. Constatările aparţin preşedintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM), Vladislav Gribincea. Solicitat de IPN, juristul a spus că de reforma în justiţie au nevoie nu europenii, ci cetăţenii Republicii Moldova.

„Un lucru bun  este că autorităţile au recunoscut oficial că avem nevoie de reforme profunde în acest domeniu. Ele chiar au adoptat o strategie destul de ambiţioasă în acest sens. Totuşi, declaraţiile sau documentele nu sunt suficiente pentru o reformă adevărată”, a spus Vladislav Gribincea.

Un domeniu juridiciar calitativ depinde în mare măsură de bunul simţ al judecătorilor, spune juristul. Indiferent de numărul de legi adoptate, fără o schimbare calitativă a activităţii judecătorilor, percepţia societăţii despre justiţie nu se va schimba simţitor. „Este nevoie de salarii mai bune pentru judecători, un control mai riguros al activităţii acestora, uniformizarea practicii judecătoreşti, introducerea ordinii în instanţele de judecată şi schimbarea atitudinii judecătorilor faţă de cei care compar în faţa magistraţilor”, a spus Vladislav Gribincea.

Potrivit acestuia, corupţia este o problemă rigidă pentru Republica Moldova, pentru că în situaţii de criză majoritatea personalelor ar recurge la orice comportament pentru a-şi soluţiona problema. „Percepţia mea este că şi în Uniunea Europeană există corupţie, însă această nu este atât de răspândită. Cred că în majoritatea ţărilor Uniunii Europene acest fenomen nu este cunoscut, în mare parte din cauza mentalităţii societăţii şi a sancţiunilor dure pentru astfel de abateri”, a spus Vladislav Gribincea.

Experienţa României şi Bulgariei a demonstrat că reformarea justiţiei este cel mai greu de efectuat, mai ales în societăţi afectate de corupţie şi cu o clasă politică fără viziuni strategice. Preşedintelui Centrului de Resurse Juridice din Moldova crede că orice schimbare porneşte de la cetăţean. Oamenii ar trebui să contribuie la înlăturarea corupţiei, să nu mai ofere plăţi neoficiale, iar când le sunt solicitate aceste sume să sesizeze organele de drept.