Curtea Constituțională a admis sesizarea Partidului Liberal și a declarat neconstituțional decretul președintelui Igor Dodon pentru desfășurarea referendumului republican consultativ. Curtea a reținut că întrebările formulate pentru plebiscit depășesc competențele constituționale ale președintelui și, prin urmare, nu pot fi supuse unui referendum consultativ inițiat de către șeful statului. Curtea a statuat că este contrar spiritului Constituției ca președintele, sub acoperirea sintagmei „probleme de interes național”, să inițieze un referendum care implică modificarea Constituției sau chestiuni ce țin de aprecierea științifică a mediului academic. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, transmite IPN.
„Suplimentar, Curtea subliniază că întrebările supuse referendumului vizează domenii total distincte, fapt care nu asigură exigența de formă și conținut a obiectului supus referendumului, exigența de validitate și nu asigură formarea neviciată a voinței suverane a alegătorului”, a citat din hotărâre președintele Curții Constituționale, Tudor Panțâru.
Curtea Constituțională a reținut că prin emiterea decretului din 28 martie, președintele a încălcat prevederile Constituției cu privire la declararea referendumurilor și cu privire la inițiativa revizuirii Constituției.
De asemenea, Curtea a declarat neconstituțional alineatul doi al articolului 144 din Codul Electoral, care prevede că un număr de cel puțin de 200 de mii de cetățeni cu drept de vot, un număr de cel puțin o treime din deputații în Parlament, președintele sau Guvernul pot iniția orice tip de referendum republican.
După pronunțarea hotărârii, liderul Partidului Liberal a declarat că hotărârea Curții este obligatorie, inclusiv pentru președinte, iar declarațiile lui Igor Dodon precum că ar putea emite un nou decret nu sunt decât jocuri politice. „Un stat de drept și democratic nu înseamnă că, dacă ai ajuns într-o funcție, faci ce vrei. Este stipulat clar în Constituție care sunt competențele, atribuțiile, drepturile, libertățile”, a declarat politicianul.
Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a menționat că este prematur de discutat ce acțiuni urmează a fi întreprinse ca urmare a hotărârii de azi. O poziție desfășurată urmează a fi exprimată după publicarea părții motivate a hotărârii. În opinia sa, acțiunea de astăzi este pur politică, care vine să limiteze competențele președintelui. Mai mult, potrivit lui, a fost o interpretare abuzivă și restrictivă din partea Curții prin care se încearcă să limiteze aceste competențe. „Ceea ce am urmărit noi astăzi, inclusiv zilele anterioare – buna dispoziție a domnului Ghimpu – demonstrează că alianța, neformal, dar activează. Și prin mâinile PL-ului, de facto guvernarea a încercat încă o dată să limiteze competențele președintelui”, a mai spus consilierul.
Conform decretului, emis de președinte, plebiscitul urma să aibă loc pe 24 septembrie, iar cetățenii urmau să răspundă la patru întrebări, legate de convertirea în datorie de stat a creditelor de urgență acordate de BNM celor trei bănci falimentare, de acordarea președintelui a împuternicirilor de dizolvare a Parlamentului în alte condiții decât cele prevăzute în prezent. Alegătorii urmau să fie întrebați dacă susțin reducerea numărului deputaților de la 101 la 71, dar și referitor la predarea în școli a Istoriei Moldovei. Miercuri seara, Igor Dodon a declarat că nu exclude faptul că ar putea semna un alt decret pentru un alt referendum consultativ în cazul în care Curtea Constituțională va decide anularea referendumului consultativ republican.