Fondul Monetar Internațional (FMI) a aprobat o nouă tranșă pentru Republica Moldova în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare şi Mecanismul de finanțare extinsă. Tranșa, în mărime de 15,7 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 21,5 milioane de dolari SUA) devine disponibilă ca urmare a finalizării primei evaluări a programului, transmite IPN.
Reprezentanța FMI în Republica Moldova menționează într-un comunicat de presă că autoritățile moldovenești înregistrează în continuare progrese în eliminarea vulnerabilităților din sectorul financiar-bancar şi în avansarea implementării reformelor structurale. Eforturile depuse au contribuit la consolidarea stabilității financiare și s-a înregistrat o relansare a creșterii economice. FMI prognozează pentru Republica Moldova o creștere a economiei de 4,5 % în 2017, mai mare decât s-a estimat anterior.
În ceea ce ține de sectorul financiar-bancar, studiile de diagnostic la cele mai mari bănci sunt la etapa de finalizare, înregistrându-se un progres în consolidarea guvernanței în bănci şi sporirea transparenței acționariatului. Potrivit FMI, pentru asigurarea creșterii economice şi dezvoltării pe termen lung, este vital de continuat eforturile de consolidare a guvernanței corporative şi a situației financiare a băncilor, precum şi de fortificare a cadrului de reglementare şi celui de supraveghere.
BNM trebuie să fie gata să înăsprească politica monetară în cazul în care inflația va crește mai rapid decât se prognozează, se mai spune în comunicat. Printre acțiunile cele mai importante pentru anul curent, potrivit FMI, se numără consolidarea veniturilor bugetare și eficientizarea cheltuielilor. Resursele care vor fi disponibile în urma acestor măsuri trebuie să fie folosite pentru finanțarea cheltuielilor capitale şi a cheltuielilor sociale bine țintite. În afară de aceasta, măsurile de reformă bugetar-fiscală structurală trebuie să contribuie la consolidarea în continuare a managementului finanțelor publice pe termen mediu.
Programul ECF/EFF, în valoare totală de 129,4 milioane drepturi speciale de tragere (circa 178,7 milioane dolari SUA sau 75 la sută din cota Republicii Moldova la FMI) a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. Prima tranșă, în mărime de 35,9 milioane de dolari, a fost debursată în noiembrie anul trecut. Ceilalți bani vor fi oferiți în urma a evaluărilor semianuale.