logo

Forța Fermierilor cere o ședință de urgență cu conducerea BNM


http://www.old.ipn.md/ro/forta-fermierilor-cere-o-sedinta-de-urgenta-cu-conducerea-bnm-7966_1103493.html

Reprezentanții asociației obștești „Forța Fermierilor” le cere factorilor de decizie din Parlament să organizeze o ședință de urgență cu conducerea Băncii Naționale a Moldovei pentru a identifica o soluție care ar permite mai multor agricultori să acceseze atât Creditul de urgență, cât și Creditul capital de lucru, transmite IPN.

În declarația lor, reprezentanții „Forța Fermierilor” constată cu regret și indignare profundă că Creditul agricol de urgență nu este funcțional pentru majoritatea agricultorilor care se află în dificultate de plată.

„În trei săptămâni din data lansării acestui program de creditare garantată, sute de fermieri din diferite raioane, preponderent din sudul țării, au fost refuzați verbal și în scris de către băncile comerciale să acceseze împrumuturi sub pretextul că aceștia sunt supra îndatorați cu credite reeșalonate și indicatori financiari negativi. Este o situație ridicolă, care nu poate fi calificată altfel decât bătaie de joc față de o mulțime de agricultori disperați, care au suferit grav în urma crizelor în sectorul agrar în perioada 2022-2023”, se arată în adresare.

Potrivit agricultorilor, în mod neoficial, angajații unor bănci le-ar fi comunicat faptul că problema de bază rămâne Regulamentul BNM, care cataloghează creditele bancare restructurate mai mult de două ori drept neperformante.

„Din spusele reprezentanților băncilor, nici garanțiile de stat nu ajută în cazul de față și este nevoie ca BNM să introducă niște derogări pentru acest tip de credit pentru fermierii mici, așa cum s-a întâmplat în anul 2020. Regretăm foarte mult că la stadiul discutării acestui mecanism de creditare, la întrebările noastre, ministrul Bolea a afirmat de câteva ori că nu este nevoie de intervenția Băncii Naționale, iar exponenții băncii au tăcut”, precizează „Forța Fermierilor”.

Pe parcursul lunii februarie, agricultorii au organizat mai multe acțiuni de protest, ieșind cu tehnica în stradă. Aceștia au blocat de nenumărate ori accesul spre vama Leușeni. După mai multe discuții cu autoritățile, la nivelul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost creat un grup de lucru, în cadrul căruia participă și fermierii. Autoritățile au pus la dispoziția agricultorilor mai multe instrumente de susține, printre care creditul agricol de urgență, disponibil din 1 martie. De asemenea, din 15 martie, agricultorii micro și mici pot accesa Produsul Capital Circulant. Cu o garanție din partea statului în valoare de până la 1 milion 600 mii lei, dar nu mai mult de 80% din valoarea creditului, acest instrument financiar este conceput pentru susținerea necesităților imediate ale sectorului agricol.