logo

Guvernul a aprobat priorităţile ţării în producerea energiei din surse regenerabile


http://www.old.ipn.md/ro/guvernul-a-aprobat-prioritatile-tarii-in-producerea-energiei-din-surse-regenerab-7966_1009577.html

Planul Naţional în domeniul energiei din surse regenerabile pentru 2013- 2020, aprobat de Guvern, conţine 63 de acţiuni în derulare sau care urmează să fie lansate cu scopul promovării producerii energiei electrice în baza surselor eoliene, dar şi pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică şi a centralelor termoenergetice, transmite IPN.

Moldova îşi propune prin aceste acţiuni să îndeplinească angajamentele asumate în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice, majorând treptat contribuţia energiei din surse regenerabile în volumul total al consumului de energie.

Un obiectiv stabilit ţine de conectarea sistemului electroenergetic al ţării la sistemul european ENTSO-E. Acesta, potrivit aşteptărilor autorităţilor din domeniu, va asigura rezerva de capacitate pentru producerea de energie electrică în baza surselor eoliene.

Tariful pentru producţia de energie din surse regenerabile va fi reglementat. Volumul total al capacităţilor licitate, care nu va depăşi nivelul pe care reţeaua îl poate absorbi, la un cost rezonabil, este de circa 400 MW până în anul 2020.

Planul Naţional prevede că energia electrică din surse regenerabile va fi generată preponderent de instalaţiile de energie eoliană. Generarea de energie electrică, utilizând sursa eoliană va fi completată parţial de energia produsă din biogaz, precum şi de cea produsă de instalaţiile hidroelectrice mici (care în anul 2009 au contribuit cu circa 2% energie din surse regenerabile la balanţa energetică şi mixul de energie al ţării).

În calitate de membră a Tratatului Comunităţii Energetice, Moldova s-a angajat ca energia din surse regenerabile să ajungă, către anul 2020, la 17% din consum. Obiectivul ţărilor UE este de 20%.