logo

Igor Dodon: La câte a avut de suferit ţara, e o minune că are încă identitate


http://www.old.ipn.md/ro/igor-dodon-la-cate-a-avut-de-suferit-tara-e-7965_1029096.html

La câte a avut de suferit Republica Moldova, e o minune că ţara are încă statalitate şi identitate moldovenească, iar aceasta înseamnă poate fi făurit un viitor mai bun, aşa cum merită această ţară şi acest popor. Declaraţia îi aparţine preşedintelui Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, şi a fost făcută într-un interviu acordat Agenţiei de presă IPN cu ocazia celor 25 de ani de independenţă, transmite IPN.

Politicianul e de părere că Republica Moldova la cei 25 de ani de independenţă arată ca un bătrân pe patul de moarte, e o ţară batjocorită şi distrusă metodic de majoritatea guvernărilor care s-au perindat. În opinia sa, eşecurile au pornit începând cu ruinarea patrimoniului sovietic, care avea şi bunuri preţioase, cu învrăjbirea etniilor, cu războiul fratricid de pe Nistru, cu înlocuirea simbolurilor moldoveneşti cu cele româneşti, cu neglijarea satelor, a factorului demografic, cu încurajarea corupţiei şi a emigraţiei în masă. „Nu am ştiut să conducem eficient această ţară”, a accentuat Igor Dodon.

Cât ţine de realizări, politicianul a spus că e bine că mai existăm, nu ne-am destrămat definitiv teritorial. „Etapa la care se află azi Republica Moldova poate fi numită stare de inconştienţă. Şi guvernarea, şi mulţi cetăţeni, parcă ar fi renunţat la această ţară, parcă ar fi decis să consume ce a mai rămas din ea şi să o dea pe mâini străine. Guvernarea fură şi înşală fără scrupule, mulţi oameni pleacă pentru totdeauna, alţii au îmbrăţişat ideea otrăvită a unionismului şi doresc dispariţia statului, alţii au intrat în stare de deznădejde şi depresie. E grav”, a subliniat Igor Dodon.

Potrivit liderului PSRM, politica s-a transformat în business şi e cel mai corupt domeniu, economia e de câteva ori mai slabă decât în perioada RSSM, cultura a devenit o cenuşăreasă, turismul s-a transformat în sex-turism, medicina rămâne fără medici calificaţi, învăţământul este zguduit de închiderea şcolilor şi de reforme ineficiente, agricultura şi satele au degradat şi stau mai prost decât la începutul anilor 50.

„Vina guvernanţilor e că şi-au văzut funcţia ca pe o şansă de a-şi umple buzunarele, ca pe un loc vremelnic, de care trebuie să profite personal la maximum. Iar vina cetăţenilor este că nu au avut înţelepciunea de a păstra ce a fost bun în perioada socialistă, au ruinat şi au jefuit fermele şi colhozurile. Au căzut uşor victime ale mesajelor ultranaţionaliste, au cedat identitatea moldovenească de dragul uneia străine – româneşti, au preferat să aleagă oameni populişti la conducere şi nu s-au învăţat să coopereze, să se descurce cu forţe proprii, la nivel local, acolo unde aveau putere de decizie şi puteau să schimbe lucrurile”, a specificat politicianul.

La 25 de ani de Independenţă, marcată pe 27 august, Agenţia de presă IPN „s-a autosesizat” să adune un portret a ceea ce constituie astăzi Republica Moldova. Pentru aceasta a provocat mai multă lume, inclusiv oameni de stat, politicieni, businessmeni, activişti civici, artişti, dar şi persoane fără funcţii şi titluri, dar care au ce spune. Tabloul generic se numeşte: „Gânduri despre şi pentru Moldova”, iar materialele sunt publicate din 18 iulie