În Republica Moldova vor fi create camere agricole care vor reprezenta organizații profesionale autonome, apolitice și nonprofit. Acestea vor avea statut de persoană juridică de drept public, creată cu scopul de a reprezenta și de a proteja interesele fermierilor în dialogul cu autoritățile publice în procesul de luare a deciziilor pe marginea politicii de dezvoltare a agriculturii și a mediului rural și de a intensifica cooperarea intersectorială. Prevederile se conțin într-un proiect de lege avizat de Guvern, transmite IPN.
„Este vorba despre un model de revoluționare a agriculturii din Republica Moldova pe dimensiunea asociere. Nu mi-e frică să spun cuvântul revoluționar, pentru că crearea camerelor agricole înseamnă stoparea distrugerii, nimicii și degradării agriculturii din Moldova. Am văzut cum arată agricultura în state unde există aceste asociații, aceste camere agricole”, a declarat vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare, într-o conferință de presă.
Vladimir Bolea a menționat că membri ai camerelor agricole vor putea fi doar agricultorii, iar conducătorul va fi ales doar de agricultori.
Autoritățile afirmă că proiectul vine să susțină dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici.
Camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale.
Legea urmează să fie examinată și aprobată de Parlament.