Doritorii de a se înscrie la studii în colegii şi şcoli profesionale o pot face începând de joi, 16 iulie. Candidaţii îşi pot depune dosarele la mai multe specialităţi concomitent, din diverse domenii de formare profesională, la una sau mai multe instituţii de învăţământ, însă vor fi înmatriculaţi la o singură specialitate în cadrul unei singure instituţii de învăţământ, transmite IPN.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în anul curent, pentru cele 80 de programe de formare din colegii a fost rezervat un plan de admitere de peste 9 mii de locuri, dintre care peste 4 sunt cu finanţare bugetară. Din numărul total de locuri, 735 au fost rezervate pentru instituţiile private. Cele mai multe locuri au fost repartizate pentru medicina generală, pentru transport auto şi pentru informatică etc. Admiterea la colegii se va încheia pe 8 august, rezultatele urmând să fie afişate până la 10 august. În perioada 11-13 august, se va desfăşura concursul repetat pentru locurile rămase neacoperite, iar rezultatele finale vor fi anunţate până pe 15 august.
În cazul şcolilor profesionale, planul de admitere prevede 11 mii de locuri, inclusiv 9 701 cu finanţare de la buget. Cele mai multe locuri cu finanţare de la bugetul de stat au fost rezervate pentru domeniul construcţii. La fel, este vorba despre meseriile de bucătar, mecanic auto şi electrosudor montator. În planul de admitere pentru şcolile profesionale au fost incluse 25 de meserii noi. 7 fac parte din domeniul construcţii, câte 4 meserii noi au fost repartizate pentru domeniile agricultură şi transport, iar câte 3 meserii au revenit domeniilor industrie şi servicii.
Elevii care nu au absolvit gimnaziul, dar au atins vârsta de 16 ani, pot participa la concursul de admitere în şcolile profesionale. Candidaţii respectivi pot opta pentru meseriile cu durata de instruire de doi ani, în baza unui certificat de confirmare a studiilor urmate, eliberat de instituţia de învăţământ general în care şi-au făcut studiile. De asemenea, în anul curent a fost rezervat un număr mai mare de locuri la meseriile propuse pentru instruirea duală – 340, faţă de 60 în anul trecut. Instruirea duală presupune îmbinarea orelor teoretice din cadrul instituţiei de învăţământ cu orele practice, organizate nemijlocit la întreprindere.
Concursul de admitere este unic la locurile cu finanţare bugetară şi la cele prin contract, cu înmatricularea în ordinea descrescătoare a mediei de concurs a candidaţilor, în limita numărului de locuri disponibile pentru fiecare specialitate. Înmatricularea la locurile prin contract, cu achitarea taxei de studii, se va realiza din rândul candidaţilor la admitere situaţi sub ultimul admis la locurile finanţate de la buget, în ordinea descrescătoare a mediilor de concurs.
Admiterea în şcolile profesionale se va încheia pe 14 august, urmând ca rezultatele să fie anunţate până la data de 16 august. În perioada 17-20 august, va avea loc concursul repetat pentru locurile neacoperite, iar anunţarea rezultatelor finale se va face până la data de 25 august.