logo

Ivan Gadiac: Eficiența energetică a locuințelor a devenit o prioritate


http://www.old.ipn.md/ro/ivan-gadiac-eficienta-energetica-a-locuintelor-a-devenit-o-8004_1113773.html

Cetățenii Republicii Moldova pot beneficia de fonduri nerambursabile pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Anunțul a fost făcut de reprezentantul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ivan Gadiac, în cadrul dezbaterii publice cu tema „Eficiența energetică poate (re)integra Moldova”, organizată de Agenția de presă IPN. Fondul de Eficiență Energetică pentru Sectorul Rezidențial oferă sprijin financiar sub formă de grant care acoperă până la 50% din costurile necesare pentru lucrările de eficientizare energetică a locuințelor.

Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale. De asemenea, până în 2027, urmează să fie realizate economii de energie de cel puțin 66,9 milioane kWh la consumatorii casnici, adică echivalentul a peste 100 de milioane de lei.

„Este vorba despre un fond de eficiență energetică pentru sectorul rezidențial. Acest fond este disponibil în perioada 2004-2007. Obiectivul acestuia este renovarea locuințelor. Din acest fond vor fi oferite granturi pentru eficientizarea energetică a locuințelor, e vorba atât de blocuri locative, cât și case individuale”, a spus reprezentantul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ivan Gadiac.

Ivan Gadiac a evidențiat un contrast semnificativ între Republica Moldova și țările Uniunii Europene în ceea ce privește consumul de energie pentru încălzire. În Republica Moldova aproximativ 50% din energia consumată la nivel național este destinată încălzirii clădirilor, în timp ce în țările europene acest indicator este de doar 15-20%.

„La capitolul eficiență energetică noi nu stăm cel mai bine. Și asta pentru că cea mai mare parte a energiei se cheltuie în clădiri, în jur de 50% din totalul energiei. În alte state acest indicator este de 15%-20$. Dar din câte știm clădirile nu aduc plusvaloare. Pentru ca acest indicator să fie mai bun, țara trebuie să aibă industrie care să aducă bani în bugetul de stat”, a mai spus Ivan Gadiac.

Potrivit lui Gadiac, scopul principal al Fondului este creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial, un domeniu considerat prioritar în condițiile în care majoritatea clădirilor din țară au fost construite în perioada sovietică, când consumul de resurse energetice nu era o preocupare majoră.

„Clădirile noastre sunt majoritatea de tip sovietic, ele au fost construite în perioada când resursele energetice erau foarte ieftine și atunci nu se punea problema eficienței energetice. Dacă am eficientiza energetic sectorul rezidențial, acest indicator se va reduce la jumătate. Nici în sectorul rezidențial și nici în privința clădirilor publice lucrurile nu stau bine la capitolul eficiență energetică. Întrucât eficientizarea energetică a locuințelor necesită bani, pe care cetățenii nu-i au. De exemplu, Fondul de Eficiență Energetică acoperă 50% din cheltuielile necesare pentru eficientizarea energetică a unei locuințe. Cetățenilor le sunt propuse diverse proiecte de eficientizare energetică”, a precizat Ivan Gadiac.

Dezbaterea publică la tema „Primele lecții ale crizei energetice din regiunea de Est” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!