Agenţiile de turism din Moldova se plâng pe lipsa condiţiilor în turismul intern. Peste 50 la sută din localităţile turistice nu au infrastructură, iar majoritatea localurilor care prestează servicii turistice nu respectă condiţiile minime de igienă. Statisticile arată că, în ultimii trei ani, numărul de turişti străini în Moldova a scăzut. Lipsa infrastructurii şi a condiţiilor de igienă determină agenţiile de turism să refuze multe colaborări cu diferite zone ale ţării.
Potrivit raportului „The Global Competitiveness 2012–2013”, Moldova se află pe ultimul loc în Europa după valoarea competitivităţii turismului. Cea mai gravă situaţie se atestă în sudul ţării. Contactată de IPN, Valentina Ivacenco, specialist principal în Direcţia generală cultură şi turism din UTA Găgăuzia, a spus că a propus, trei ani la rând, la Forumul economic internaţional din Comrat, proiecte de elaborare a strategiilor în turism, care însă nu au fost studiate. „Am fost contactată de câţiva agenţi de turism şi m-au rugat să le ofer ghizi în caz dacă ajung la sud. Dar problema este că noi nu avem drumuri pentru a le arăta monumentele din Găgăuzia, nemaivorbind de toalete şi condiţii elementare să te speli pe mâini”, a spus Valentina Ivacenco.
La scăderea numărului de persoane care aleg Moldova ca destinaţie turistică contribuie şi dezinformarea potenţialilor turişti străini de către publicaţiile de peste hotare privind situaţia din Moldova, consideră Alfredo Lorenzo Ferrari, directorul unei agenţii de turism din Chişinău. Într-o discuţie cu reporterul IPN, directorul a mai spus că ambasadele şi consulatele Moldovei de peste hotare nu sunt dispuse să se implice în colaborări cu obiectiv turistic.
Serviciile de calitate costă. Totuşi, în localurile din zonele cele mai vizitate preţurile sunt exagerate, constată operatorii turistici. Cazarea pentru o zi variază între 60 şi 150 de euro, ofertă care include mesele principale ale zilei. „Din păcate, în Moldova nu poţi să faci popasuri ca în alte ţări europene. Noi suntem la limita acceptabilului. Sunt câteva pensiuni frumoase, dar sunt foarte scumpe. O zeamă te costă 100 lei”, a spus Ileana Luţă, director de agenţie de turism.
Contactat de reporterul IPN, directorul Agenţiei Turismului, structură guvernamentală, Nicolae Platon, a spus că, din luna aprilie, vor începe lucrările conform planului de acţiuni în vederea dezvoltării turismului. „Imediat ce se votează pachetului de legi pentru dezvoltarea turismului, urmează verificarea şi obligarea agenţilor economici a staţiilor PECO amplasate pe teritoriul ţării să asigure servicii de igienă. Deja sunt elaborate 20 de trasee turistice în baza cărora vor fi amenajate popasuri turistice”, a spus Nicolae Platon.
Potrivit datelor Biroului de Statistică, în anul 2013 au fost cazaţi 271,5 mii de turişti. Cel mai mare flux de turişti sunt din Federaţia Rusă, România, Germania, Ucraina şi Turcia.