logo

LIVE TEXT de la şedinţa specială a Parlamentului


http://www.old.ipn.md/ro/live-text-de-la-sedinta-speciala-a-parlamentului-7965_1006031.html

16.20 Parlamentul a votat o declarație comună cu referire la situația din raioanele de est ale Republicii Moldova. În aceasta se menţionează că diferendul transnistrean urmează să fie rezolvat pe cale pașnică.  Declaraţia nu a fost susținută de către liberalii conduși de Mihai Ghimpu, de neafiliatul Mihai Godea și de către socialiștii lui Igor Dodon.  Cu referire la situația de la BEM deputații au decis că Guvernul va alege cea mai bună soluție pentru îmbunătățirea situației.

15.45 Deputații sunt în procedură de vot pe marginea proiectului de hotărâre privind BEM.

15.10  Parlamentul rămâne cu uşile închise. Şedinţa continuă de 5 ore.

14.45 Deputatul liberal-democrat George Mocanu a declarat că raportul Comisiei de anchetă cu privire la situaţia de la Banca de Economii are caracter confidenţial. Parlamentarul a mai spus că după ce mass-media a tirajat declaraţiile unor politicieni, deponenţii şi-au luat banii de la BEM, astfel pierzând dobânda. Deputatul admite că raportul ar putea fi făcut public parţial.

14.15 Şedinţa Parlamentului continuă. Deputatul liberal-democrat George Mocanu a anunţat un briefing de presă despre raportul Comisiei de anchetă cu privire la Banca de Economii. Parlamentul este membru al comisiei.

13.45 A luat sfârşit pauza parlamentarilor.

13.37 A luat sfârşit şedinţa Coaliţiei Pro Europene, dar nimeni nu a spus jurnaliştilor ce s-a convenit. Parlamentul încă este în pauză.

13.15 Coaliţia Pro Europeană s-a întrunit într-o şedinţă pentru a discuta despre declaraţia cu referire la situaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova.

13.05 Deputaţii încă nu au adoptat o declaraţie cu referire la situaţia din regiunea transnistreană. Un grup de lucru format din toţi reprezentanţii fracţiunilor lucrează acum pentru a scrie o declaraţie care ar fi votată unanim. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a comunicat că dimineaţă PCRM a venit cu unele propuneri de îmbunătăţire a declaraţiei.

12.30 Deputaţii au ieşit într-o pauză de jumătate de oră.

12.15 Continuă şedinţa închisă pentru audierea raportului cu privire la situaţia de la Banca de Economii. Deputatul din grupul socialiştilor, Igor Dodon, a scris pe o reţea de socializare că membrii Comisiei de anchetă au formulat 3 propuneri: naţionalizarea băncii, privatizarea ei cu păstrarea pachetului de 33% sau majorarea capitalului statutar. Deputatul mai scrie că este sigur că situaţia la BEM e departe de a fi soluţionată.

11.40 Raportul Comisiei de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la Banca de Economiei este audiat de Parlament în şedinţă închisă. Informaţia a fost comunicată jurnaliştilor de către liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care este indignat de decizia luată de către deputaţii din coaliţia de guvernământ. „Banca de Economii a fost furată”, a subliniat liderul liberalilor. Parlamentarii nu au ieşit să facă declaraţii cu referire la şedinţa specială avută joi şi continuată vineri.

11.20 Şedinţa specială continuă de peste o oră. Unii deputaţi părăsesc sala periodic. Deputatul comunist, Artur Reşetnicov, a scris pe o reţea de socializare că parlamentarii din coaliţia de guvernare au decis să asculte şi raportul despre situaţia de la Banca de Economii în şedinţă cu uşile închise. Oficial nimeni nu spune nimic jurnaliştilor.

10.45 Deputaţii comunişti Inna şupac şi Alexand Petkov au susţinut un briefing de presă despre despre rezultatele reuniunii Comitetului de Cooperare Parlamentară Republica Moldova – UE. Parlamentarii au spus că aceste reuniuni au devenit asemeni unor lecţii de dictatură. Comuniştii au specificat că ei au propus mai mult de 40 de amendamente la declaraţia reuniunii, dar practic toate au fost respinse.

10.30 Şedinţa specială a început cu o întârziere de peste 10 minute.

08.44 şedinţa specială a Parlamentului privind situaţia din raioanele de est ale Republicii Moldova continuă astăzi, 21 iunie, la ora 10.00. Parlamentarii urmează să adopte o declaraţie referitor la regiunea transnistreană. După adoptarea declaraţiei, şedinţa va continua cu adoptarea proiectelor de legi de pe ordinea de zi, transmite IPN.