Luna de miere a cuplului Uniunea Europeană-Republica Moldova s-a încheiat, Dirk Schuebel
http://www.old.ipn.md/ro/luna-de-miere-a-cuplului-uniunea-europeana-republica-moldova-s-a-incheiat-dirk-s-7965_990468.html
În relaţia Uniunea Europeană – Republica Moldova a început o perioadă calitativ nouă, a declarat şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Schuebel. „Cum am mai obişnuit eu să spun, s-a terminat luna de miere, acum am devenit un cuplu real şi a venit timpul să lucrăm împreună, să trăim împreună şi să venim cu aceleaşi mesaje şi cu aceleaşi fapte”, a spus diplomatul european apreciind Raportul de ţară pentru Moldova cu privire la realizările înregistrate în anul 2010, notează Info-Prim Neo.
Este un raport mai mult pozitiv decât negativ. Miracole nu s-au produs, dar nimeni nu a aşteptat miracole, a precizat Dirk Schuebel. „Dumneavoastră aţi obţinut progres substanţial anume în angajamentele politice, însă angajamentele politice şi reformele domestice sunt două cizme diferite. De aceea vom continua să măsurăm succesul în aceste reforme interne, trebuie să implementaţi acele declaraţii politice pe care le-au făcut autorităţile dvs, iar noi vom măsura în baza acestor succese”, a spus el, precizând că asistenţa UE în continuare va depinde în exclusivitate de aceste succese.
„Dar în general Moldova chiar nu se poate plânge de deficit de sprijin din partea UE. Eu am menţionat că sprijinul total deja se cifrează la 550 de milioane de euro şi care încă urmează să fie sporit pe parcursul anilor 2010-2013 şi care cred că probează foarte bine acest lucru. În afară de aceasta, într-o perioadă apropiată va efectua o vizită în Moldova preşedintele Consiliului European care cred că este încă un semn bun de sprijin oferit”, a spus diplomatul.
În contextul aprecierii progreselor înregistrate de Republica Moldova, Dirk Schuebel s-a referit la controversele înregistrate pe marginea drepturilor minorităţilor de diferit gen. „Noi vom observa cu mare atenţie domeniul respecării drepturilor diferitor minorităţi şi acest lucru se referă si la minoritătile religioase, şi la minorităţile sexuale, şi la oricare altele. Din câte cunoaşteţi, legea cu privire la non-discriminare este parte a planului de acţiuni pentru vize. În cazul în care acestă lege nu va fi implementată în măsură deplină, va însemna că nici planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize nu va fi implementat pe deplin”, a spus oficialul european.
Potrivit Raportului de ţară, în anul 2010, Republica Moldova s-a confruntat cu o instabilitate politică de lungă durată şi constrângeri bugetare serioase. Dialogul politic între Republica Moldova şi UE a fost, de asemenea, deosebit de intens, iar în ianuarie 2010 la Bruxelles a fost creat "Grupul de miniştri ai UE pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova", în calitate de forum ministerial informal pentru a oferi consiliere Republicii Moldova în procesul de pregătire pentru integrarea în UE. A fost dat un nou impuls Reformei administraţiei publice. Sprijinul financiar internaţional de proporţie a contribuit la eforturile Republicii Moldova de a menţine standardele de viaţă, consolidând în acelaşi timp finanţele publice, în conformitate cu obiectivele Planului de acţiuni. Spre sfârşitul perioadei de raportare, a fost în plină desfăşurare o revenire în urma crizei la obiectivele macro-economice stabilite în Planul de acţiuni. Acest fapt a permis UE să ofere Republicii Moldova o asistenţă macro-financiară semnificativă.
În 2011 sunt necesare progrese suplimentare pentru a asigura realizarea măsurilor adoptate în conformitate cu Planul de acţiuni UE-Republica Moldova din cadrul Politicii Europene de Vecinătate şi, mai precis, pentru a consolida mecanismele de prevenire a violării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, a îmbunătăţi funcţionarea economiei de piaţă şi climatul de afaceri şi de investiţii, a promova reforma sistemului judiciar şi a asigura ordinea de drept, a asigura neutralitatea mass-media publice şi a promova un mediu pluralist al mass-media, a promova combaterea traficului de fiinţe umane şi a îmbunătăţi ajustarea cererii forţei de muncă la procesul de perfecţionare a calificărilor, se spune în Raportul de ţară pentru Moldova cu privire la realizările înregistrate în anul 2010, prezentat săptămâna această de Comisia Europeană şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate.