Mai multe ONG-uri cer autorităţilor să asigure securitatea paradei minorităţilor sexuale
http://www.old.ipn.md/ro/mai-multe-ong-uri-cer-autoritatilor-sa-asigure-securitatea-paradei-7967_982106.html
Mai multe ONG-uri, membre ale Coaliţiei Nediscriminare, cer autorităţilor să ia măsuri active pentru asigurarea libertăţii de exprimare şi a dreptului la întruniri pentru minorităţile sexuale, transmite Info-Prim Neo.
Consultantul Coaliţiei Nediscriminare, Dana Cotici, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, la 26 aprilie, că organele de poliţie au obligaţia de a asigura siguranţa persoanelor care doresc să manifeste paşnic. „Noi suntem solidari şi susţinem iniţiativa ca acest drept fundamental al omului să fie respectat. Primăria municipală trebuie să ţină cont de faptul că legea este pentru toţi, să nu judece selectiv şi să facă tot posibil ca aceste acţiuni să fie desfăşurate în mod paşnic, fără altercaţii, iar în cazul în care vor exista, să fie gata să ia măsuri pentru a linişti spiritele”, a spus Dana Cotici.
Pe 23 martie, asociaţia GenderDoc-M, membru al Coaliţiei Nediscriminare, a anunţat Primăria Chişinău că reprezentanţii minorităţilor sexuale vor organiza pe 2 mai, între ora 15.00-16.00 o acţiune paşnică în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN). Deşi au trecut mai bine de 30 de zile, autorităţile locale nu au oferit încă un răspuns şi nu şi-au asumat responsabilitatea de a asigura protecţia manifestanţilor, aşa cum prevede legea, a spus asistenta Programului Lobby şi Advocacy GenderDoc-M, Angela Frolov. „Am fost invitaţi pentru data de 28 aprilie, ora 10.00, la Curtea de Apel, unde se va decide dacă ni se va permite sau nu să organizăm parada. În cazul în care asociaţiei îi va fi interzisă manifestarea, organizatorii vor ataca decizia în instanţa superioară şi la CEDO”, a menţionat Angela Frolov.
Preşedintele organizaţiei Hyde Park, Parascovia Topada, spune că, ţinând cont de faptul că se fac multe ameninţări şi incitări de violenţă şi ură faţă aceste minorităţi, autorităţile sunt obligate să asigure protecţia acestor persoane. „Dorim să înaintăm o sesizare la Procuratura Generală a Republici Moldova şi la Comisariatul general de poliţie, în care cerem să ia atitudine pentru cei care incită la violenţe şi la ură”, a menţionat Parascovia Topada.
Sergiu Ostaf, directorul executiv CreDO, menţionează că prin faptul că Republica Moldova îşi declară asipraţiile sale europene, trebuie să valorifice şi să respecte drepturile oricărei persoane care doreşte să se exprime liber prin acţiuni paşnice. Poliţia trebuie să asigure protecţia minorităţilor printr-un cordon. „Colaboratorii de poliţie au capacităţi, cunoştinţe şi experienţă şi ştiu cum trebuie să se comporte în aceste situaţii. În momentul în care în spaţiul public vor apărea persoane care nu şi-au anunţat aspiraţiile, poliţia are obligaţiune să protejeze toţi participanţii de intervenţiile agresive ale unor persoane”, subliniat Sergiu Ostaf.
Până acum au fost exprimate mai reacţii pro şi contra la intenţia de organizare a paradei gayilor şi lesbienilor. Un partid politic a propus ca acţiunea să se desfăşoare în parcul Valea Morilor, nu în PMAN
În 2008, minorităţile sexuale au fost bruscate de reprezentanţii unor asociaţii religioase şi de trecători, iar în următorul an au renunţat la paradă.
Coaliţia Nediscriminare este o uniune benevolă a 24 de asociaţii obşteşti.