Cota de produs autohton difuzat de radiodifuzorii din jurisdicţia Moldovei se majorează. De asemenea, creşte perioada de maximă audienţă, prin modificări la Codul audiovizualului în vigoare, susţinute în prima lectură, transmite IPN.
Liberalul Lilian Carp, unul dintre autorii modificărilor votate, a comunicat că radiodifuzorii şi distribuitorii de servicii vor difuza în limba română 80% din programele autohtone informative şi analitice. Se permite difuzarea programelor informative şi analitice produse în ţările europene, SUA, dar şi din statele care au ratificat Convenţia Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.
Democratul Sergiu Sîrbu, autorul altei modificări, a spus că se majorează perioada de maximă audienţă cu 2 ore. Aceasta va cuprinde segmentul de timp de la ora 18.00 până la ora 24.00. Produsul autohton va reprezenta cel puţin 8 ore din volumul zilnic de emisie şi se va difuza între orele 6.00 şi 24.00. Cel puţin 6 ore de produs autohton se va difuza în orele de maximă audienţă, iar 4 din cele 6 ore trebuie să fie în limba de stat. Măsurarea cotelor de audienţă se va efectua de o companie selectată printr-o licitaţie publică, cel puţin o dată la 5 ani.
Deputaţii comunişti au criticat iniţiativa prezentată de Sergiu Sîrbu, spunând că autorii includ norme pentru produsul autohton, însă trebuie să fie introduse stimulente şi create condiţii adecvate pentru a crea acest produs autohton, nu doar norme şi sancţiuni.
Nicolae Eşanu, viceministrul justiţiei, a prezentat o altă modificare, care prevede că sancţiunea privind suspendarea şi retragerea licenţei de emisie, aplicată de CCA, va intra în vigoare doar după ce va trece prin procedura de contestare în instanţa de judecată, dacă se va intenţiona acest lucru de către cei care au fost sancţionaţi.
Parlamentul a votat săptămâna trecută, în prima lectură, o nouă redacţie a Codului audiovizualului. Odată ce acesta va intra în vigoare, modificările aprobate astăzi vor fi introduse ca amendamente în noul cod.