logo

Natalia Stercul: Este importantă formarea unui spațiu informațional stabil în Moldova


http://www.old.ipn.md/ro/natalia-stercul-este-importanta-formarea-unui-spatiu-informational-stabil-7967_1113749.html

Este importantă formarea unui spațiu informațional stabil, inclusiv prin implicarea tineretului în promovarea alfabetizării mediatice în rândul celor din jur. Opinia aparține directoarei executive a Asociației pentru Politica Externă din Republica Moldova (APE), Natalia Stercul. În cadrul unei conferințe de presă la IPN, Natalia Stercul a subliniat necesitatea elaborării unor măsuri care vor combate atacuri menite să discrediteze sistemul electoral și parcursul european al Republicii Moldova.

Directoarea executivă APE a reamintit că Moldova se află în ajunul alegerilor parlamentare, iar alfabetizarea mediatică și electorală pot aduce rezultate demne și să contribuie la avansarea parcursului european și, în final, la aderarea țării la Uniunea Europeană.

Tineretul este bine informat la capitolul dezinformării și cunoaște concret ce ar dori să facă anume în spațiul digital. Cel puțin asta au demonstrat traininguri de alfabetizare media organizate în Moldova de Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu organizația People in Need.

Natalia Stercul a spus că participanții la acțiuni și-au exprimat dorința de organizare a mai multor acțiuni interactive legate de metode de protejare în spațiul online, în special pe rețele de socializare. Se observă un interes sporit în rândul tinerilor la crearea clipurilor video, precum și a instrumentelor care identifică conținutul video „fabricat”.

Directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO, Ion Tăbârță, a declarat că statul Republica Moldova are, de la crearea sa, o societate divizată, de aceea devine teren fertil pentru campanii de dezinformare. Mai mult chiar, persistă grupuri sociale, etnice care nu sunt integrate până la capăt în societatea moldovenească, ceea ce la fel facilitează răspândirea dezinformării, a spus Ion Tăbârță.

În același timp, afirmă șeful CID NATO, în ultima perioadă au fost depuse eforturi ca fenomenul dezinformării să fie diminuat. Au apărut surse media care încearcă să facă fața dezinformării, să informeze corect cetățenii din Moldova. A fost creată și o instituție specială pentru a comunica strategic cu societatea și a combate dezinformarea, a punctat Ion Tăbârță.

Directoarea de programe strategice în cadrul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorica Țîcu, a declarat că apărarea spațiului informațional al Republicii Moldova este un imperativ strategic național. Deși la momentul actual este vorba despre diminuarea fenomenului dezinformării, acțiunile trebuie continuate, prin eforturile tuturor cetățenilor, a adăugat Viorica Țîcu.

În opinia expertului Watchdog Andrei Curăraru, este fundamentală colaborarea cu mijloacele media regionale, în special la nordul și sudul Republicii Moldova, „unde problema dezinformării este mai acută decât în capitală”. „Mai bine de 60% dintre cetățenii Republicii Moldova privesc televizorul în fiecare zi, iar la sudul țării această cifră ajunge la 80% și acolo avem problema legată de continuitatea retransmiterii unor canale ale unui stat agresor”, a spus Andrei Curăraru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

📢 IPN este și pe Google News. Abonați-vă!