logo

O aplicație mobilă îi va ghida pe tineri în carieră


http://www.old.ipn.md/ro/o-aplicatie-mobila-ii-va-ghida-pe-tineri-in-cariera-7967_1045470.html

O aplicație mobilă menită să ajute tinerii să identifice profesia potrivită a fost lansată la Chișinău de către Organizația Internațională a Muncii și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Aplicația conține informație care să sprijine tinerii în luarea deciziilor privind alegerea studiilor, cunoașterea și aplicarea tehnicilor de căutare și obținere a unui loc de muncă conform intereselor și aspirațiilor personale, transmite IPN.

Anastasia Oceretnâi, secretar de stat, a menționat, într-o conferință de presă, că tinerii de cele mai multe ori aceștia își  aleg profesia la sugestia familiei sau a prietenilor. Pentru că nu întotdeauna au parte de informații calificate, riscă să se confrunte cu dificultăți mai târziu, când constată că profesia pe care au ales-o nu coincide cu aspirațiile și competențele pe care le au.

Violeta Vrabie, coordonator de programe la Organizația Internațională a Muncii, a menționat că această aplicație a fost dezvoltată pentru că s-a constatat că tinerii se confruntă cu o lipsă de informație atunci când decid ce studii să facă. Aceștia nu au suficientă informații nici atunci când își caută un loc de muncă. Această aplicație este o sursă de informație despre educație și piața muncii, care este accesibilă și ușor de folosit. Aplicația este disponibilă pentru dispozitive Android și poate fi descărcată de pe Google Play, unde poate fi găsită sub denumirea: Surfing the labour market. De asemenea, va putea fi descărcată de pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Raisa Dogaru, directorul Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, a menționat că primul compartiment al aplicației conține mai multe chestionare pe care tinerii le vor completa și astfel vor înțelege ce tip de job este mai potrivit pentru ei. Un alt compartiment îi ajută la identificarea ocupațiilor conform preferințelor, aspirațiilor și aptitudinilor. De asemenea, tinerii vor putea accesa informații referitor la cum se întocmește corect un Curriculum Vite, dar și modele de CV-uri care pot fi descărcate și completate. O altă rubrică conține informație privind tehnicile și sfaturi de căutare a unui loc de muncă.

Igor Ciurea, secretar general al Consiliului Național al Tineretului din Moldova, a menționat că astăzi, datorită internetului, tinerii au acces la un volum uriaș de informații care uneori, în loc să îi ajute, derutează și mai mult. Această aplicație are rolul de a le oferi tinerilor informație de calitate. „Din păcate, de multe ori tinerii sunt victime ale circumstanțelor, își aleg o facultate la sfatul unui prieten, acceptă un job deoarece cineva le-a sugerat că este un post vacant. Însă această soluție nu este una eficientă, deseori  acești tineri sunt nemulțumiți de locul de muncă și din acest motiv sunt neproductivi. Din acest motiv ghidarea în carieră este un lucru esențial și această posibilitate trebuie să existe la orice etapă”, a spus tânărul.

În Republica Moldova, patru din zece șomeri înregistrați la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă sunt tineri cu vârstele cuprinse între 15 și 29 ani. Peste 40% din tineri nu acceptă ofertele de muncă expuse pe piață inclusiv din cauza nepotrivirii cu nivelul de calificare obținut. La ANOFM, actualmente, sunt înregistrați cu statut de șomer peste 4000 de tineri.