logo

O întreprindere de butaşi din Moldova va construi un bloc locativ pentru angajaţii săi


http://www.old.ipn.md/ro/o-intreprindere-de-butasi-din-moldova-va-construi-un-bloc-locativ-pentru-angajat-7967_1004298.html

Cea mai mare întreprindere de producere a butaşilor din Moldova, din Sireţi, raionul Străşeni, planifică construcţia unui bloc locativ pentru angajaţii săi. Întreprinderea are 115 angajaţi, dintre care numai 8 sunt din satul Sireţi. Ceilalţi vin zilnic la serviciu din alte localităţi. Despre aceasta a spus directorul întreprinderii, Vasile Vutcărău, în cadrul unei vizite la faţa locului întreprinsă de către premierul în exerciţiu, Vlad Filat, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Directorul a spus că întreprinderea produce anual în jur de 3 milioane de butaşi, 90% din producţie fiind vânduta în republică, iar 10 % este exportată în Georgia, Ucraina şi alte ţări. Potrivit directorului, după volumul producţiei, întreprinderea ocupă locul 5 în lume. Aceasta produce soiuri rezistente la condiţii climaterice specifice atât zonei de sud a republicii, cât şi zonelor centrale şi din nordul a ţării. Întreprinderea dispune de 160 de hectare de pământ în proprietate, alte 450 de hectare de terenuri le arendează. Cândva pe locul întreprinderii  era o gunoişte neautorizată. Printre problemele cu care se confruntă întreprinderea, Vasile Vutcărău a menţionat lipsa unui sistem de irigare performant. El a precizat că anul trecut seceta a cauzat pierderi mari.

Vlad Filat i-a urat succese directorului întreprinderii şi a dat asigurări că Guvernul va continua să acorde o atenţie deosebită domeniului agricol.

Premierul în exerciţiu a avut o vizită şi  la Spitalul raional din Străşeni, unde a purtat discuţii cu pacienţii internaţi în Secţia terapie intensivă şi cu angajaţii instituţiei medicale.

Directorul Spitalului raional Străşeni, Alexandru Tuchilă, a menţionat că anul trecut au fost făcute mai multe lucrări de reparaţie. S-a renovarea sistemul de termoficare a spitalului, au fost schimbate uşile şi ferestrele. În total s-a cheltuit peste 6 milioane de lei, bani veniţi din Fondul de Dezvoltare a Prestaţiilor de Servicii Medicale al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM). Alexandru Tuchilă a comunicat că, în aprilie curent, va fi organizată o licitaţie în cadrul căreia urmează a fi procurat un ecograf digital, dar şi mai multe aparate medicale de laborator. Banii vor fi oferiţi, sub formă de grant, de Ambasada Japoniei. Suma se ridică la 86 de mii de dolari.

Anual în instituţia respectivă se efectuează circa 1200 de intervenţii chirurgicale.