O lumânare pentru victimele Zilei Libertăţii
http://www.old.ipn.md/ro/o-lumanare-pentru-victimele-zilei-libertatii-7967_981707.html
Zeci de enoriaşi ai bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, preşedintele interimar, Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, deputaţi, miniştri şi funcţionari publici au aprins în dimineaţa zilei de 7 aprilie câte o lumânare pentru victimele protestelor anti-comuniste de la Chişinău de acum un an, participând la o slujbă de pomenire oficiată de protoiereul Ioan Ciuntu, transmite Info-Prim Neo.
Creştinii au rostit rugăciuni pentru mântuirea sufletelor tinerilor ucişi în noaptea de 7 spre 8 aprilie în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Părintele Ioan Ciuntu i-a pomenit pe Valeriu Boboc, Eugen Ţapu, Ion Ţibuleac şi Maxim Canişcev.
Solicitat de Info-Prim Neo, pretorul sectorului Centru, Vladimir Şarban, a declarat că ziua de 7 aprilie a fost o zi a Libertăţii, în care au avut loc şi tragedii. El crede că organele de urmărire penală trebuie să-şi spună cuvântul, mai ales după ce au fost date publicităţii materiale video din noaptea terorii.
Deputatul Ion Hadârcă spune că deşi, deocamdată, nu există o definiţie exactă a zilei de 7 aprilie, el este sigur că este o zi a Libertăţii, instituită prin dorinţa a zeci de mii de tineri pentru a trăi într-o ţară liberă.
„7 aprilie a fost o zi când tineretul a spus că s-a săturat de ceea ce s-a construit mai mult de 8 ani în ţărişoara noastră, este o zi a eliberării noastre de calvarul comunist. Ca tată, ca învăţător, am avut emoţii, pe de o parte frica să nu-mi pierd copiii în vâltoarea evenimentelor, pe de alta mândria pentru ceea ce am crescut”, a declarat directorul liceului „Gheorghe Asachi”., Boris Volosatâi.
Interpretul Cristi Aldea-Teodorovici spune că tinerii care şi-au pierdut viaţa nu au avut nimic în comun cu vandalii care au deteriorat clădirile parlamentului şi a preşedinţiei. „Chiar dacă acele evenimente au fost organizate de comunişti sau de altcineva, în acea zi, de Bunăvestire, s-a produs o schimbare în Republica Moldova, iar oamenii respiră acum mai uşor”, a spus fiul regretaţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici.
Premierul Vlad Filat a subliniat că la 7 aprilie 2009 s-a decis destinul Republicii Moldova, a fost o zi când cetăţenii şi-au decis viitorul prin acţiune şi că această zi va rămâne în istoria ţării nu doar ca o zi în care societatea s-a solidarizat, dar, din păcate, şi o zi în care s-au pierdut vieţi omeneşti.
În predica de la sfârşitul slujbei, preotul Ioan Ciuntu a declarat că niciun părinte nu-şi omoară copilul, chiar dacă acesta este criminal.
În noaptea de 7 spre 8 aprilie zeci de tineri au fost bătuţi de poliţişti, fapt confirmat de mărturii şi de imaginile surprinse de camerele de observare fixate pe clădirea guvernului. Tinerii care au ajuns la poliţie au comunicat ulterior că teroarea a continuat şi în comisariatele de poliţie, unde au fost bătuţi fără milă.