Oportunităţi pentru tineri la Târgul de Burse
http://www.old.ipn.md/ro/oportunitati-pentru-tineri-la-targul-de-burse-7967_985928.html
Zeci de tineri au vizitat, marţi, Târgul de Burse la Chişinău, ediţia a II-a, unde instituţiile şi-au expus programele de studii în străinătate şi programele de burse la nivel naţional, transmite Info-Prim Neo.
Directorul Centrului de Informaţii Universitare, Angela Muşet, care este şi organizatorul Târgului, a declarat că a fost oferită o gamă variată de burse, inclusiv burse de merit, burse pentru tinerii din familii social-vulnerabile şi burse pentru fete din şcolile de tip internat.
„Toţi care doresc să aplice la programele de burse trebuie să dea dovadă de o situaţie academică foarte bună”, a menţionat directorul CIU. Etapele de selectare a bursierilor peste hotare sunt organizate în Moldova şi cu pariciparea reprezentanţilor din străinătate.
Angela Muşet a comunicat că anul trecut, când s-a desfăşurat pentru prima dată Târgul de Burse, au fost selectaţi 20 de tineri din toată republica pentru programele administrate de CIU. Cei mai mulţi tineri aleg, de obicei, Universitatea Americană din Bulgaria, Universitatea Central Europeană din Budapesta, Universităţile din SUA şi Canada.
Consultantul special al Direcţiei Învăţământ Superior din cadrul Ministerului Educaţiei, Elena Petrov, a menţionat că aceste burse sunt importante deoarece contribuie la schimbarea mentalităţii, apropie popoarele, consolidează şi dezvoltă colaborarea în aspect academic şi ştiinţific şi asigură valoarea necesară fiecărui absolvent pentru a-şi realiza o carieră de succes în Republica Moldova.
Departamentul de Stat SUA oferă în fiecare an trei oferte pe care le administrează Ambasada Americană din Chişinău. Asistentul secţiei cultură şi presă din cadrul misiunii diplomatice, Valentina Petaşov, a declarat că primul program se referă la persoanele cu grad ştiinţific, doctori în ştiinţe. A doua bursă se referă la tinerii profesori universitari, cu cel puţin doi ani de experienţă profesională. Iar a treia bursă se referă la profesioniştii aflaţi la jumătate de carieră şi care au capacităţi de lider.
Responsabila pe comunicare din cadrul Agenţiei Universitare a Francofoniei, Virgina Revenco, a declarat că Agenţia oferă burse începând cu nivelul de masterat şi terminând cu nivelul de post doctorat.
Unul din absolvenţii universitari, Rinat Papuc, a declarat că a absolvit Universitatea Tehnică cu doi ani în urmă, după care a lucrat în domeniul telecomunicaţii. „Am decis să-mi continui studiile peste hotare pentru că aceste studii îţi deschid mai multe uşi. Vreau să studiez şi să lucrez acolo deoarece este un alt sistem social, un alt sistem economic, total diferit de al nostru, şi pentru că şi salariile sunt mai mari”, a menţionat Rinat.
O studentă de la Institutul de Relaţii Internaţionale, anul I, Felicia Băltean, a declarat că preferă să meargă în Franţa sau Canada. „Vreau să plec pentru că aş putea să obţin un volum de cunoştinţe mai vast decât aici. Dar, cu siguranţă, voi reveni în ţară”, a spus tânăra.
Studenţilor care vor obţine burse li se vor acoperi toate cheltuielile – transport, cazare asigurarea medicală, procesarea vizei.