logo

Pârgii fiscale menite să dinamizeze piaţa financiară nebancară


http://www.old.ipn.md/ro/pargii-fiscale-menite-sa-dinamizeze-piata-financiara-nebancara-7966_1014568.html

Comisia Naţională a Pieţei Financiare a propus mai multe pârgii fiscale care să contribuie la dezvoltarea unor segmente ale pieţei financiare nebancare, transmite IPN.

Astfel, pe segmentul asigurărilor este necesar a diversifica tipurile de asigurări, a menţionat vicepreşedintele CNPF Iurie Filip. În prezent, circa 70 la sută dintre acestea revin asigurărilor în domeniul transporturilor, inclusiv asigurările auto obligatorii de răspundere civilă. Pe de altă parte, sunt slab dezvoltate asigurările de bunuri, de viaţă şi de sănătate. „În unele ţări europene, precum Cehia, Slovacia, Ţările Baltice sumele direcţionate, de exemplu, pentru asigurările de viaţă sunt deductibile, asupra lor nu este aplicat impozitul pe venit. În Cehia suma este 400 de euro, în alte ţări suma deductibilă nu este limitată, dar asigurările urmează să fie încheiate pe o anumită perioadă de timp, de exemplu , pe 10 ani”, a menţionat Iurie Filip.

CNPF propune ca în prima etapă să fie exclusă de la impozitare o sumă echivalentă cu un salariu mediu pe economie (pe anul viitor 4225 lei), pentru a stimula cetăţenii să încheie contracte de asigurare de viaţă cu companiile de profil.

Totodată, Filip a apreciat drept mică o cotă de 15% ce poate fi dedusă din impozitul pe venit al persoanelor care vor cotiza la fondurile de pensii facultative, cotă prevăzută în noua lege votată de parlament în prima lectură. Cu atât mai mult cu cât din acestă sumă sunt calculate contribuţiile obligatorii la bugetul asigutrărilor sociale de stat şi la fondurile de asigurări obligatorii de asistenţă medicală. „Propunerea noastră este de a majora suma deductibilă până la 25% şi din ea să nu fie calculate şi contribuţiile sociale”, a specificat Filip.

Pachetul de propuneri înaintate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare mai prevede ca persoanele fizice şi cele juridice să fie scutite de impozitul de 7% pe care brokerul îl reţine de la acestea atunci când au loc tranzacţii de vânzare-cumpărare a acţiunilor.  

Un alt vicepreşedinte al CNPF, Nina Dosca, a apreciat, că la modul practic are loc impozitarea dublă. Tot de piaţa valorilor mobiliare ţine şi o altă propunere – cea de a nu impozita dividendele. Numai în acest caz potenţialii clienţi vor face investiţi în piaţa valorilor mobiliare. În prezent ei preferă să ţină banii în bănci, unde dividendele nu se impozitează.