Peste 20 de tineri din Moldova şi Germania, studenţi şi specialişti în domeniul medicinii respiratorii şi bolilor infecţioase, vor participa la un schimb de experienţă în instituţiile de sănătate din cele două state, pe parcursul a 4 ani, transmite IPN. Proiectul REACH-4 Moldova, lansat de către Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” şi Universitatea din Lubeck, Germania, vine să faciliteze cooperarea multilaterală.
„Ca prim pas, vom identifica nevoile pentru dezvoltarea curriculum-ului Universităţii de Medicină în două domenii care au fost stabilite ca prioritate, şi anume: medicina respiratorie şi bolile infecţioase”, a spus prorectorul Olga Cerneţchi, la lansarea proiectului.
Aceasta a adăugat că, în funcţie de necesităţile identificate, REACH-4 Moldova va implementa elemente modulare de învăţământ, inclusiv cursuri orientate pe probleme, cursuri în medicină respiratorie şi boli infecţioase, care se referă la epidemiologie şi sănătate publică, prevenire şi diagnostic etc.
Profesorul universitar Victor Botnaru a subliniat că domeniul bolilor respiratorii este foarte vast şi interesant în contextul ultimelor descoperiri din domeniu, însă spre regret tot mai puţini studenţi aleg să se specializeze în acest domeniu. Cauza ar fi că, în mare parte, pacienţii trataţi de aceşti specialişti provin din medii sociale nefavorabile şi suferă de tuberculoză. În Republica Moldova se atestă o lipsă tot mai acută de specialişti în domeniul bolilor respiratorii, iar stagiile pe care le vor face viitorii medici în Germania îi vor ajuta să îndrăgească meseria.
Victor Botnaru a mai spus că o greşeală a sistemului de sănătate moldovenesc în domeniul bolilor respiratorii este caracterul strict de instruire pe un singur domeniu, comparativ cu statele Uniunii Europene, unde medicii pot acoperi o
gamă mai mare de servicii, datorită curriculum-ului adaptat la situaţia sistemului de sănătate.