Persoanele cu dizabilităţi devin mai active în a-şi proteja drepturile, IDOM
http://www.old.ipn.md/ro/persoanele-cu-dizabilitati-devin-mai-active-in-a-si-proteja-drepturile-idom-7967_1001990.html
Persoanele cu dizabilităţi din Republica Moldova se interesează tot mai mult cum pot să-şi protejeze drepturile atunci când sunt discriminate, constată juriştii Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), transmite Info-Prim Neo.
Timp de un an, IDOM a desfăşurat un proiect de susţinere a persoanelor cu dizabilităţi, oferind consultanţă juridică şi servicii de reprezentare în instanţa de judecată pentru 78 de persoane. Juristul IDOM, Radu Bobeica, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă, că majoritatea beneficiarilor au apelat de sine stătător la IDOM, iar unii dintre ei au fost direcţionaţi de către alte organizaţii. Mulţi dintre ei au invocat că au fost lipsiţi de capacitatea juridică.
Este şi cazul unei femei din capitală, care a fost privată de acest drept chiar de soţul său, pe motiv că ar avea o dizabilitate mintală. Femeia a aflat că nu are capacitate juridică doar după 3 ani, când a încercat să-şi gestioneze propriile resurse financiare. Instanţele judecătoreşti refuzau să-i accepte cererea de repunere în drepturi pe motiv că nu avea capacitate juridică.
Juriştii IDOM afirmă că legislaţia Republicii Moldova cu privire la combaterea discriminării pe motive de dizabilitate este foarte bună, dar nu este aplicată. Nici Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, ratificată de Moldova în 2010, nu este respectată.
Potrivit unor studii, populaţia Republicii Moldova percepe persoanele cu dizabilităţi ca fiind cele mai supuse discriminării. La 1 ianuarie 2012 în Moldova erau înregistrate 179,8 mii de persoane cu dizabilităţi, mai mult de 14 mii sunt copii.