logo

Peste 7 mii de cazuri de violenţă şi abuz faţă de elevi


http://www.old.ipn.md/ro/peste-7-mii-de-cazuri-de-violenta-si-abuz-fata-de-elevi-7967_1018702.html

În primul semestru al anului curent de studii, au fost înregistrate peste 7 mii de cazuri de abuz şi violenţă faţă de copii, produse în familie, şcoală sau comunitate. Numărul cazurilor semnalate a crescut cu aproape o mie faţă de semestrul al II-lea al anului de studii 2013-2014, se menţionează într-un comunicat de presă remis de Ministerul Educaţiei. Persoanele din anturajul copiilor, care asistă la acest fenomen, sunt îndemnate să nu rămână indiferente. Adulţilor li se recomandă să acorde cât mai multă atenţie copiilor, pentru a-i ajuta să facă faţă dificultăţilor cu care se confruntă.

Potrivit datelor de la minister, cele mai multe dintre cazurile sesizate, peste 3 mii, se referă la violenţa fizică, iar altele circa 2 mii sunt cazuri de violenţă emoţională. De asemenea, au fost înregistrate situaţii de neglijare, de exploatare prin muncă, cazuri de abuz sexual, dar cazuri de trafic de persoane. Potrivit ministrului educaţiei, Maia Sandu, cadrele didactice care admit episoade de violenţă faţă de copii vor fi în continuare penalizate.

Solicitată de IPN, Anna Gavriliuc, doctor în psihologie, a declarat că, din păcate, de multe ori strigătele, cuvintele urâte, pălmuirea este percepută ca o normă, iar atunci când astfel de lucruri se întâmplă nu este sesizată problema. În cazul violenţei în familie, dar şi la şcoală sau în comunitate, oamenii care observă acest fenomen trebuie să reacţioneze, susţine psihologul, care este însă de părere că deocamdată societatea nu este gata să intervină întrucât aceste cazuri sunt percepute ca fiind private.

Psihologul a explicat că deseori un adult recurge la violenţă în momentul în care simte că nu poate controla copilul şi când acesta nu îi îndeplineşte cerinţele. Pentru a-şi atinge scopul, fie părintele, fie profesorul, strigă sau chiar loveşte copilul, în loc să aplice o altă metodă de abordare, să convingă copilul să facă un lucru sau altul. Psihologul atenţionează că aplicarea abuzului faţă de un copil poate avea consecinţe grave. Dacă atunci când sunt mici copiii susţin că nu vor recurge la astfel de metode faţă de propriii copii, atunci la maturitate aplică şi ei violenţa asupra copiilor, considerând-o o normă.

Psihologul a explicat că adulţii trebuie să acorde o atenţie specială programelor TV şi jocurilor pentru care optează copilul. De multe ori acestea au un impact negativ asupra comportamentului şi în aceste cazuri acţiunile de violenţă pot fi îndreptate către un coleg. Ana Gavriliuc spune că părinţii şi profesorii trebuie să discute şi să asculte copilul, să-i urmărească comportamentul şi dispoziţia pentru a putea sesiza existenţa unei probleme. În astfel de cazuri e necesar să se consulte un specialist, în cadrul instituţiilor de învăţământ sau în afara lor.