logo

Proiectul de regulament privind finanţarea partidelor, supus dezbaterilor publice


http://www.old.ipn.md/ro/proiectul-de-regulament-privind-finantarea-partidelor-supus-dezbaterilor-publice-7965_1024102.html

„Practica din Republica Moldova şi din Europa în general de a stimula anumite procese prin reglementări destul de stricte, pe de o parte, este bună pentru că aduce claritate şi asta este necesar în ţara noastră, pe de altă parte, trebuie să fim conştienţi de faptul că experienţa de până în prezent ne-a arătat: cu cât mai strict este sistemul cu atât mai inventivi devin participanţii în sistem”, a declarat directorul adjunct al Institutului Naţional Democratic, Andrei Rusanovschi. Opinia a fost exprimată în cadrul unui club de discuţii electorale „Creşterea rolului societăţii civile în procesul electoral. Dezbaterea publică a proiectului Regulamentului privind finanţarea activităţii partidelor politice”, organizat de Comisia Electorală Centrală în parteneriat cu Asociaţia „Promo-LEX”, transmite IPN.

Totodată, expertul consideră că este necesar să arătăm de ce partidele trebuie finanţate din bugetul de stat pentru că oamenii nu înţeleg acest lucru. „Fără partide politice nu poate exista democraţie, iar finanţarea din buget înseamnă transparenţă şi oferire de conţinut formaţiunilor politice, care în prezent sunt mai mult formă decât conţinut”, a explicat Andrei Rusanovschi.

De la 1 ianuarie 2016, intră în vigoare normele Legii cu privire la finanţarea partidelor şi campaniilor electorale, care prevăd finanţarea partidelor din partea statului. „În acest context a apărut necesitatea reglementării acestor proceduri. Prin legea adoptată, Parlamentul a stabilit că CEC trebuie să aprobe un regulament privind distribuirea finanţelor atât în timpul campaniilor electorale, cât şi în perioada dintre alegeri”, a menţionat preşedintele CEC, Iurie Ciocan.

La clubul de dezbateri au fost invitaţi reprezentanţii partidelor politice şi societăţii civile. „Până acum nu am avut un asemenea regulament. Nu existau proceduri de depunere periodică a rapoartelor de către partidele politice”, a continuat Ciocan.

Regulamentul prevede că partidele politice vor putea să fie finanţate din cotizaţii, donaţii, subvenţii de la bugetul de stat şi vor putea obţine venituri din propriile activităţi. Alte surse financiare nu vor putea obţine. Proiectul prevede că un partid nu trebuie să aibă venit, din cotizaţii şi donaţii, mai mare de 0,3% din veniturile transferate din bugetul de stat pentru anul respectiv şi poate folosi aceste mijloace financiare doar după ce vor fi înregistrate. Totodată, sunt interzise cotizaţiile anonime.

De asemenea, persoanele fizice şi cele juridice vor putea face donaţii unui sau mai multor partide politice în mărime ce nu depăşeşte 200 şi, respectiv, 400 de salarii medii lunare pe economie. Persoanele juridice care vor face o donaţie sunt obligate să înregistreze donaţia şi să o reflecte în rapoartele sale contabile, de asemenea, să-i informeze pe acţionarii sau membrii săi despre operaţiunile efectuate.