logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 08 – 14 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


http://www.old.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-08-14-aprilie-cele-mai-importante-stiri-7966_1103973.html

● LUNI, 8 aprilie

Moldova, în formulele de sprijin european a Ucrainei


Moldova este de partea Ucrainei în depășirea blocajului impus de fermierii polonezi la hotarul cu vecinii săi. Șeful statului ucrainean, Volodimir Zelensky, a vorbit în cadrul unui interviu că Ucraina a stabilit mai multe rute pentru exporturile agricole, inclusiv prin Moldova.

Dar, potrivit lui, „ar fi mai bun itinerarul prin Polonia”, deoarece „tranzitul ar fi mai ieftin pentru unele mărfuri”.

„Cu toate acestea, suntem acolo unde suntem. Menționez că sunt utilizate puternic căile maritime, Dunărea, am început să lucrăm prin Moldova și România. Cred că, oricum, aceasta e o ieșire din situație”, a rezumat Zelensky.

Cadastrul funciar va fi ținut într-un sistem informațional automatizat. Va putea fi accesat și de cetățeni

Pentru o mai bună organizare, actualizare, accesibilitate și transparență a datelor despre terenuri, Cadastrul funciar va fi ținut într-un sistem informațional automatizat. Conceptul sistemului a fost discutat în cadrul Consiliului de Coordonare, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

În prezent Cadastrul funciar este gestionat de autoritățile publice locale pe suport de hârtie, cuprinzând un ansamblu de date și documente despre regimul juridic al terenurilor, despre atribuirea lor deținătorilor de terenuri, despre parametrii cantitativi și calitativi, precum și despre valoarea lor economică.

Proiectul bugetului pentru 2024 este gata și va fi aprobat atunci când va fi voință politică, primar

Proiectul bugetului municipal pentru anul 2024 este definitivat și va fi aprobat atunci când va exista voință politică în acest sens. Despre acest lucru a anunțat primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative de luni, 8 aprilie.

Înțelegere pentru consolidarea vizibilității Moldovei ca destinație turistică

Ecosistemul turistic și vizibilitatea Moldovei ca destinație turistică vor fi consolidate în baza unui Protocol de înțelegere  între Western NIS Enterprise Fund, Asociația Națională de Turism Receptor și Turism Intern din Moldova, Ministerul Culturii și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală, finanțat de USAID Moldova, transmite IPN.

● MARȚI, 9 aprilie

Motorina din România a ajuns la destinație. Vladimir Bolea: Birocrația a frânat procesul


Birocrația a fost cea care a frânat procesul de recepționare a motorinei acordate în calitate de ajutor umanitar de Guvernul de la București. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, Agenția Rezerve Materiale a organizat patru licitații pentru  recepționarea, transportarea și depozitarea motorinei, însă niciun agent economic nu a participat la aceste licitații. Ministrul Agriculturii dă asigurări că obstacolele birocratice au fost depășite, iar agricultorii au început să-și primească motorina promisă.

● MIERCURI, 10 aprilie

Tranzitarea producției agricole ucrainene pe șoselele din Republica Moldova se va reduce


Pe șoselele din Republica Moldova vor circula mai puține camioane de mare tonaj cu producție agricolă din Ucraina. La Dornești, Suceava, încep testele – și imediat după aceasta, exploatarea - pentru cel mai mare terminal de transbordare a produselor agricole din Europa, în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

Se poate presupune că se vor reduce și suspiciunile agricultorilor moldoveni că tranzitarea se face cu nereguli care afectează interesele lor legitime. Noul complex marchează un nou capitol în eforturile grupului de companii GRAMPET, liderul transportului feroviar privat de marfă din România de a moderniza și eficientiza infrastructura feroviară din regiune și de a sprijini reconstrucția Ucrainei.

Maib și BEI Global au semnat un acord de împrumut

Maib a semnat astăzi un acord cu Banca Europeană de Investiții (BEI Global) pentru un pachet financiar care include un împrumut de rang superior și un instrument de partajare a riscurilor, susținut de Uniunea Europeană. Valoarea împrumutului este de 50 de milioane de euro, pe o perioadă de până la 10 ani, sporind accesul la finanțare și promovând investițiile ecologice, oferind întreprinderilor mici și mijlocii din Moldova condiții favorabile, cum ar fi termene extinse, rate competitive ale dobânzii etc. Garanția suplimentară parțială de portofoliu plafonată, susținută de Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FESD) al UE, extinde sprijinul acordat de BEI Global sectorului privat din Moldova, facilitând acordarea unui extra împrumut în valoare de 44 de milioane de euro pentru IMM-uri.

Sectorul rezidențial va putea primi granturi și alocații pentru a eficientiza consumul de energie

Proprietarii caselor individuale și asociațiile de proprietari din condominiu vor putea primi granturi și alocații pentru eficientizarea consumului de energie. Cabinetul de miniștri a aprobat Programul de finanțare „Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial din Republica Moldova” (FEERM).

Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente sau circa 5000 de case individuale. De asemenea, până în 2027, urmează să fie realizate economii de energie de cel puțin 66,9 milioane kWh la consumatorii casnici, adică echivalentul a peste 100 de milioane de lei.

● JOI, 11 aprilie

Anca Dragu: În curând vom putea vedea funcțională și Bursa de Valori de la Chișinău


Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a declarat, că Bursa de Valori de la Chișinău are șanse bune de dezvoltare, iar Republica Moldova poate fi și ea o piață de interes pentru companiile străine care sunt deja în România. Șefa BNM a făcut aprecierea respectivă la încheierea unei vizite de lucru la București.


În martie s-au consumat mai multe gaze naturale decât în aceeași lună a anului trecut

Volumul consumului de gaze naturale în luna martie a constituit 101,5 milioane de metri cubi, ceea ce este cu circa 56,81% mai mult în comparație cu aceeași perioadă a anului 2023. Totodată, potrivit SA „Moldovagaz”, față de luna februarie 2024, acest indicator a scăzut cu 6,6 milioane de metri cubi sau cu circa 6,1%.

● VINERI, 12 aprilie

BNM a stabilit băncile de importanță sistemică


Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a stabilit băncile care sunt societăți de importanță sistemică din Republica Moldova, conform situației din 31 decembrie 2023. Este vorba despre BC „MAIB” SA, BC „Moldindconbank” SA, OTP Bank SA și BC „VICTORIABANK” SA.

CET-Nord a procurat în premieră gaze naturale de pe bursă

Societatea pe acțiuni „CET-Nord” a efectuat prima achiziție de gaze naturale pe platforma bursieră operată de Bursa Română de Mărfuri, reprezentată la Chișinău de BRM East Energy.

Vot final pentru creditarea de urgență a producătorilor de cereale

Producătorii de cereale vor beneficia de credite oferite de stat pentru acoperirea cheltuielilor legate de lucrările agricole din această primăvară. Proiectul de lege care prevede crearea mecanismului de creditare de urgență a fost votat în de Parlament în lectură finală.

● SÂMBĂTĂ, 13 aprilie

Cardurile rusești „Mir” nu pot fi folosite fizic pe teritoriul Moldovei, BNM


Utilizarea cardurilor cu sistemul rusesc de plăți „Mir” nu este posibilă în Republica Moldova. Iar banca Promsvyazibank din Rusia, cu care bașcana Găgăuziei a semnat un acord de colaborare, nu a depus cereri de autorizare sau licențiere. Precizările în acest sens au fost făcute de către Banca Națională a Moldovei pentru Radio Europa Liberă.