logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-25octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


http://www.old.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-21-25octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-7966_1016138.html

● MARŢI, 21 octombrie

 A fost creată Unitatea de implementare a creditului polonez 

Cabinetul de miniştri a aprobat crearea Unităţii de implementare a creditului de asistenţă acordat Moldovei de către Guvernul Republicii Polone, în valoare totală de 100 de milioane de euro, dintre care 90% pentru domeniul agriculturii. Unitatea de implementare a creditului va fi o instituţie publică, nonprofit, subordonată Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, ultima fiind desemnată drept structură de implementare a părţii de credit pentru agricultură. 10% din acest credit, pentru  domeniul industriei şi infrastructurii aferente, va fi gestionat de către Unitatea de implementare a grantului acordat de Guvernul Japoniei.

Moldova se împrumută cu 7 milioane de euro de la BERD pentru modernizarea CET-Nord 

Republica Moldova va contracta de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare un credit de 7 milioane de euro pentru modernizarea CET-Nord. Decizia privind semnarea acordului de finanţare a fost aprobată în şedinţa Guvernului din 20 octombrie. Proiectul costă 10 milioane de euro, dintre care 3 milioane va fi grantul oferit din Fondul Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu. Creditul BERD de 7 milioane de euro este acordat pe un termen de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 2 ani şi dobânda la rata LIBOR (London interbank offered rate) + marja 1-2% anual.

Compensaţii mai mici, dar pentru toţi producătorii de mere 

Guvernul a aprobat modificări în regulamentul privind susţinerea financiară a producătorilor de fructe, aprobat la 14 septembrie. Banii rămaşi din fondurile pentru compensarea producătorilor de prune vor fi realocaţi pentru producătorii de mere. Potrivit regulamentului aprobat la 14 septembrie, compensaţii de 1,2 lei/kg urmau să fie oferite pentru 40 de mii de tone de prune. Producătorii de mere urmau să fie compensaţi cu 1,5 lei/kg pentru o cantitate totală de 60 de mii de tone. „Până la 15 septembrie, data stabilită pentru depunerea cererilor din partea producătorilor de prune, au parvenit cereri pentru compensarea unei cantităţi mai mici de prune decât s-a stabilit prin regulament. După un schimb de opinii cu asociaţiile de producători,  am propus ca banii rămaşi să fie oferiţi producătorilor de mere, ei au depus cereri de compensare pentru o cantitate mai mare decât am stabilit. Astfel, suma rămasă de 108 mln lei din cele 143 mln lei va redirecţionată către producătorii de mere”, a explicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov.

Expert-Grup a lansat Raportul de Stare a Ţării 2014 

Republica Moldova a înregistrat în 2013 o creştere record a Produsului Intern Brut, de 8,9%, însă această creştere este una fragilă şi nu va avea continuitate. Ţara a trecut de faza reformelor „uşoare” şi are nevoie de reforme structurale şi instituţionale profunde pentru a reduce diferenţa de nivel de trai faţă de ţările din regiune, menţionează autorii Raportului de Stare a Ţării, prezentat de către Centrul analitic „Expert-Grup” în cadrul conferinţei internaţionale „MACRO 2014”. Coautorul raportului, Adrian Lupuşor, a explicat că sporul economic s-a datorat parţial creşterii agriculturii, care s-a recuperat după seceta din anual anterior, precum şi deprecierii leului. Potrivit lui, aceşti factori nu vor putea fi înlocuiţi şi asupra creşterii economice îşi vor lăsa amprenta scăderea exporturilor, a consumului şi activitatea investiţională amorfă.

MIERCURI, 22 octombrie

Uniunea Vamală nu este o opţiune pentru Moldova, Andrian Candu 

Uniunea Vamală nu este o opţiune reală pentru dezvoltarea Republicii Moldova, dar aceasta nu înseamnă că ţara trebuie să renunţe la legăturile economice pe care le are cu Federaţia Rusă. În schimb, Uniunea Europeană este structura care poate ajuta Moldova să devină un stat modern şi competitiv. Declaraţii în acest sens au fost făcute de către ministrul economiei de la Chişinău, vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, într-un interviu pentru Deutsche Welle, în urma unor întruniri cu mai mulţi oficiali germani şi Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger. „Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, cuprinzând şi DCFTA, aplicabil deja de la 1 septembrie anul curent. Ce înseamnă aceasta pentru ţara mea? Înseamnă modernizare, standarde noi şi calitate. Uniunea Europeană ne oferă posibilitatea unică de a transforma Moldova din cea mai săracă ţară a Europei într-una modernă, competitivă, unde statul de drept funcţionează în toată regula. Doar pe această cale vom reuşi să garantăm respectarea drepturilor consumatorilor, fenomenul concurenţei devenind o normalitate”, a declarat Andrian Candu.

Rusia interzice importurile de carne din Moldova 

Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar (Rosselhoznadzor) a decis să interzică importul pe piaţa Rusiei a cărnii din Moldova şi a produselor derivate, din data de 27 octombrie. Agenţia de presă rusă Itar-tass informează că declaraţia a fost făcută de către şeful Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, după ce o misiune de specialişti a verificat combinatele de carne din Moldova. Potrivit declaraţiilor lui Dankvert, Moldova exportă carne a cărei origine nu se cunoaşte, fiind procurată de la ţărani sau de la pieţele de prin sate. Deseori carnea nu corespunde standardelor de inofensivitate şi au fost depistate cazuri când certificatele veterinare nu erau veridice, a mai spus şeful Rosselhoznadzor.

O nouă iniţiativă de colaborare cu BERD 

A fost lansată o nouă iniţiativă de colaborare între Guvernul Republicii Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Un memorandum de înţelegere în acest sens a fost semnat astăzi, 22 octombrie, la Chişinău, de către prim-ministrul Iurie Leancă, în prezenţa şefei oficiului BERD în Republica Moldova, Julia Otto. Din partea BERD, documentul a fost semnat la Londra de către preşedintele băncii, Suma Chakrabarti. Premierul Iurie Leancă a declarat că Republica Moldova a făcut mai mulţi paşi spre o adevărată democraţie, care se bazează pe principiile economiei de piaţă, dar mai este mult de lucru. „Avem nevoie de mai multă transparenţă, de urgentarea reformelor pentru a asigura un mediu de afaceri mai bun, ca oamenii de afaceri, investitorii, să poată crea mai multe locuri de muncă, să poată impulsiona exporturile şi spori nivelul de viaţă în Republica Moldova”, a menţionat prim-ministrul.

Vasile Bumacov: Decizia Rusiei de a interzice importul de carne este neîntemeiată 

Decizia Federaţiei Ruse de a interzice importul de carne din Republica Moldova,  începând cu 27 octombrie , este neîntemeiată, a declarat Vasile Bumacov, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, solicitat să comenteze informaţia apărută în presa rusă privind embargoul la carne. Presa din Federaţia Rusă scrie că Serviciul federal de control veterinar şi fitosanitar (Rosselhoznadzor) a decis să interzică importul pe piaţa Rusiei a cărnii din Moldova şi a produselor derivate după ce o misiune de specialişti a verificat combinatele de carne din Moldova.

● JOI, 23 octombrie

Informaţia privind întreprinderile din Moldova a fost afişată online 

Fără solicitarea oricăror comisioane, a fost afişată online informaţia cu caracter public privind întreprinderile din Republica Moldova. Informaţia poate fi găsită pe portalul date.gov.md. O indicaţie în acest sens a fost dată de către premierul Iurie Leancă. Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Economic al premierului, până acum, accesul la această informaţie era limitat, iar pentru obţinerea ei solicitanţii trebuiau să achite plăţi ale căror mărime varia de la 36 până la 540 lei, în funcţie de tipul şi termenul de obţinere a informaţiei. Urmare a deschiderii datelor, această informaţie va fi disponibilă online fără aplicarea oricărui tarif.

● VINERI, 24 octombrie

Eurolot lansează zboruri pe ruta Chişinău-Varşovia 

Compania aeriană Eurolot din Polonia lansează zboruri pe ruta Chişinău-Varşovia, începând cu 26 octombrie 2014. Zborurile vor fi efectuate cu un avion Bombardier Q400 NextGen, care are o capacitate de 78 de locuri. Moldovenii vor putea profita de acordul de partajare a codurilor cu LOT Polish Airlines, transportatorul aerian naţional din Polonia. Această cooperare le permite pasagerilor să se transfere uşor şi rapid la aeroportul din Varşovia către alte zboruri LOT, inclusiv pe distanţa lungă –  Chicago, Toronto, New York sau Beijing. Mai mult decât atât, datorită acordului, pasagerilor le este mai uşor să procure bilete de la ambele companii. Unul din avantaje este posibilitatea de a folosi un singur bilet de la Chişinău la Varşovia cu Eurolot şi apoi către alte destinaţii cu LOT.

● SÂMBĂTĂ, 25 octombrie

Vasile Bumacov: Carnea din Moldova e de calitate bună, trebuie să promovăm consumul inter 

Carnea produsă în Moldova este inofensivă, în ţară nu este depistată pesta porcină sau ciuma africană, spre deosebire de Federaţia Rusă sau alte ţări. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, afirmă că Federaţia Rusă a decis să interzică importul de carne moldovenească din considerente politice şi continuă să importe carne din ţările în care bolile menţionate se depistează la animale. Oficialul este convins că în Moldova trebuie promovat consumul intern de carne pentru a reduce importul acesteia, care uneori este de foarte proastă calitate. Vasile Bumacov a declarat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că nu are o confirmare oficială de la autorităţile ruse cu referire la sistarea importului de carne moldovenească. „Vreau încă o dată să spun că acest lucru nu are nimic în comun cu agricultura, cu întreprinderile noastre. Este o chestiune politică”, a menţionat ministrul.