logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21-27 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


http://www.old.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-21-27-august-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_1036612.html

● LUNI, 21 august

Circa 20 de producători de material săditor, admiși pe piața rusească

Circa 20 de companii moldovenești, producătoare de material săditor, au fost admise să-şi exporte produsele pe piața din Federația Rusă. Despre aceasta a scis președintele Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, unde a atașat și o anexă a Serviciul Fitosanitar Rus „Rosselhoznadzor” cu lista companiilor acceptate. „Eforturile depuse de președintele Republicii Moldova întru fortificarea relațiilor comerciale cu Federația Rusă aduc roade, chiar și în ciuda acțiunilor neprietenești pe care le întreprinde Guvernul Republicii Moldova față de Federația Rusă. Partenerii din Federația Rusă continuă să ofere noi posibilități de dezvoltare a afacerilor și de export pe piața din Rusia”, menționează șeful statului. Potrivit lui Igor Dodon, în acest an, pe piața rusească, aceste companii vor exporta, pentru a fi sădiți, aproape patru milioane de puieți. Firmele acceptate sunt specializate în producerea puieților de măr, păr, cireș, vișin, piersic, cais, prun.

● MARȚI, 22 august

O revenire totală a exportatorilor pe piața din Rusă e imposibilă, expert IDIS

După nenumăratele restricții instituite de către Federația Rusă din 2005 încoace, companiile moldovenești s-au reorientat pe piața din UE, iar în prezent cota exporturilor pe piața comunitară este de 63%, în timp ce în CSI se atestă o schimbare lentă. O revenire totală a exportatorilor pe piața din Federația Rusă este imposibilă în condițiile în care nișa a fost ocupată de alte state cu produse mai competitive față de cele moldovenești. Este opinia exprimată în cadrul emisiunii „15 minute de realism economic” de către directorul de programe IDIS „Viitorul”, Viorel Chivriga. Datele privind nivelul exporturilor și importurilor în semestrul unu al anului 2017 arată că Republica Moldova revine la poziția pe care a avut-o în 2012, 2013. Potrivit lui Chivriga, Acordul de Asociere cu UE a avut un impact pozitiv pentru comerțul extern al Republicii Moldova. Sunt unele schimbări în ce privește aplicarea prevederilor Acordului de Asociere. Este vorba de armonizarea legislației cu acquis comunitar, apariția reglementărilor tehnice moderne și preluarea a peste 14,400 standarde europene/internaționale, anularea a circa 11,600 standarde moldovenești conflictuale dar și depășite ca termen. În același timp, există posibilități mari de a influența exporturile prin îmbunătățirea domeniilor din sectorul real al economiei unde există o firavă stabilizare, a spus expertul.

Prețurile plafon la benzină și motorină au fost micșorate

Prețurile plafon pentru benzină și motorină au fost micșorate. Pentru următoarele două săptămâni, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețul plafon de 16,95 lei pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95, cu 11 bani mai puțin decât a fost în ultimele două săptămâni. Motorina va costa cel mult 14,55 lei, comparativ cu 14,77 lei până acum. Prețurile plafon intră în vigoare de miercuri, 23 august, și sunt valabile până pe 5 septembrie. ANRE îndeamnă cetățenii să semnalizeze cazurile în care stațiile PECO afișează prețuri mai mari decât prețurile plafon la linia verde: +373 800 10 800 sau la adresa electronică anre@anre.md.

● MIERCURI, 23 august

Pe datornicii la plata impozitului imobiliar îi aşteaptă executarea silită

Circa 53 de mii de contribuabili din capitală au restanțe la plata impozitului imobiliar, suma datoriilor ajungând la 28,5 milioane de lei. Deși cifra datornicilor s-a diminuat în comparație cu anul trecut, a crescut numărul celor care au restanțe mai mari de o mie de lei. Pe aceştia îi aşteaptă executarea silită. Şeful Direcţiei municipale de colectare a impozitelor şi taxelor locale, Gheorghe Gasnaş, a declarat că pe 15 august a expirat primul termen de plată pentru bunurile imobiliare. Nivelul încasărilor a ajuns la 72%, ceea ce este insuficient, dar cu două puncte procentuale mai mult în comparație cu anul precedent. Totodată, datorită faptului că s-a majorat cota de impozitare a bunurilor cu destinație nelocativă, s-a majorat și valoarea sumei încasate. Deși numărul total de contribuabili restanțieri s-a diminuat cu circa patru mii în comparație cu anul trecut, s-a majorat cu circa o mie numărul contribuabililor care au restanțe mai mari de o mie de lei. Potrivit lui Gheorghe Gasnaș, recuperarea datoriilor va fi mai complicată și urmează să se recurgă la executarea silită în cazul celor care au restanțe mai mari de o mie de lei.

La un an de la adoptarea legii, parcuri IT în Republica Moldova nu au fost create

La un an de la aprobarea Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației, asemenea parcuri, în Republica Moldova, nu au fost create. Potrivit autorităților, aplicarea acestei legi a fost reținută de necesitatea modificării legislației conexe la Legea respectivă. Într-un răspuns la o solicitare a Agenţiei de presa IPN, Ministerul Economiei și Infrastructurii menționează că lansarea acestui proces va avea loc în cel mai scurt timp, în cadrul unui eveniment public dedicat, iar data și locul evenimentului se precizează. Potrivit procedurii de creare a parcului pentru tehnologia informației, acesta se creează în baza unei hotărâri de Guvern, la propunerea ministerului de ramură. Respectiv, cererile sunt recepționate și procesate de către Ministerul Economiei și Infrastructurii. Legea prevede depunerea de către solicitant a unei cereri privind crearea parcului, în care să fie indicate obiectivele și domeniile de activitate desfășurate în parc. La cerere se anexează copiile de pe actele de constituire ale persoanei juridice sau fizice care inițiază crearea parcului și un studiu de fezabilitate. În urma examinării cererii, Ministerul Economiei și Infrastructurii va prezenta Guvernului proiectul hotărârii de Guvern de creare a parcului IT și a regulamentelor de organizare și funcționare a Administrației parcului, precum și de înregistrare a rezidenților parcului.

Vânzările serviciilor de telefonie mobilă sunt în scădere

În primul semestru al acestui an, numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă și traficul de voce generat de ei au crescut ușor, însă volumul total al vânzărilor acestor servicii a continuat dinamica negativă înregistrată anul trecut. Potrivit datelor statistice prezentate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, numărul utilizatorilor a crescut, față de finalul anului 2016, cu mai bine de 47,6 mii (+1,08%) și a totalizat peste 4,4 milioane. Volumul traficului de voce a sporit, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 20,3 mii minute (+ 0,7%) și a însumat peste 3,8 miliarde de minute, iar volumul total al vânzărilor a scăzut cu circa 55,6 milioane de lei (-3,3%) și a alcătuit 1,6 miliarde de lei. Analiza traficului de voce generat de utilizatori arată că aceștia continuă să dea preferință convorbirilor realizate în rețelele proprii și a celor direcționate către alte rețele mobile. În perioada de referință, volumele traficului generat în aceleași rețele mobile și către alte rețele mobile au alcătuit 2,3 miliarde de minute și, respectiv, 500 de milioane de minute. Specialiștii ANRCETI explică tendința de diminuare a vânzărilor de servicii de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum al utilizatorilor de la telefonia mobilă la soluții alternative de comunicare prin rețeaua Internet care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit (Skype, Viber, etc.)

Proiectul ”Asistență tehnică pentru implementare DCFTA”, la final

Implementarea proiectului”Asistență tehnică pentru implementarea Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Comprehensiv (DCFTA), semnat de Republica Moldova cu UE pentru perioada 2015-2017, s-a încheiat cu rezultate tangibile pentru economia Moldovei și sectorul ei privat, a apreciat vicepremierul și ministrul economiei Octavian Calmîc, în conferința de presă cu ocazia finalizării proiectului. Octavian Calmîc a spus că, în cadrul proiectului, o atenție deosebită a fost acordată armonizării legislației naționale la standardele europene, în special pe dimensiunea supravegherii pieței, asigurării protecției consumatorului. Au fost preluate sau adaptate circa 3000 de standarde europene, care vin să substituie GOST-urile. Perfecționarea infrastructurii calității, prin dotarea laboratoarelor de certificare, de asemenea s-a aflat pe agenda proiectului, pentru acesta au fost cheltuite 40 mln lei. În cadrul proiectului au fost inaugurate două incubatoare de afaceri, unul la Călărași și cel de-al doilea, recent, la Cahul. De asemenea, nu sunt de neglijat activitățile, desfășurate pentru sporirea capacităților Ministerului Economiei, structurilor subordonate, în special sub aspectul perfecționării reglementărilor și cadrului normativ pentru afaceri.

JOI, 24 august

Ministerul Finanțelor: Taxe noi pentru companiile IT nu se prevăd

Ministerul Finanțelor precizează că nu sunt veridice informațiile privind introducerea unei taxe în mărime de 1,5% pentru serviciile de comunicații electronice. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, citat de IPN, în prezent, o astfel de măsură nu se regăsește în setul de propuneri ale politicii fiscale pentru 2018 și nici în sinteza de obiecții și propuneri formată ca rezultat al consultărilor publice a politicii fiscale. Potrivit Ministerului Finanțelor, pe parcursul ultimilor ani, se discută propunerea privind înlocuirea actualei taxei în mărime de 2,5 la sută aplicată serviciilor de telefonie mobilă cu o taxă în mărime de 1,5 la sută pentru serviciile de comunicații electronice. Totodată, instituția precizează că mijloacele bănești acumulate din taxa de 2,5 la sută sunt alocate sun formă de ajutor material persoanelor social vulnerabile din rândul pensionarilor, altor persoane inapte de muncă, familiilor cu copii și persoanelor care au nimerit în situații excepționale. În anul 2016, în bugetul de stat au fost acumulate 80 milioane de lei din taxa respectivă.

Un antreprenor ce achita salariile „în plic” a ajuns în vizorul inspectorilor fiscali

Un agent economic specializat în alimentația publică a fost depistat cu abateri majore de către inspectorii Serviciului Fiscal de Stat. Astfel, pe lângă încălcările legate de disciplina utilizării mașinii de casă și control, s-a constat că din cei 62 de angajați – circa 40 dintre ei primeau salariu „în plic”. Neregulile au fost constatate în urma a 21 de controale inopinate, efectuate concomitent la cele 21 de subdiviziuni ale antreprenorului. Totodată, inspectorii au constatat că încasările bănești în numerar se efectuau fără utilizarea mașinii de casă și de control sau fiind utilizată o mașină de casă defectată. Printre abateri se numără și neasigurarea bilanțului numerarului în mașina de casă și de control care constă în formarea excedentului de numerar nejustificat documentar. Totodată, în cadrul acțiunilor de specialitate, angajații SFS au acumulat explicații de la personalul agentului economic cu referire la regimul de lucru, modalitatea de salarizare, salariul primit. Cele expuse, fiind contrapuse cu datele din evidența contabilă, s-au soldat cu constatarea de divergențe la circa 40 de angajați, fapt ce demonstrează achitarea salariului „în plic”.

● VINERI, 25 august

Crește numărul locuințelor date în exploatare

Numărul de locuințe date în exploatare în primele șase luni ale anului curent a crescut cu 34,3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor statistice, în perioada ianuarie-iunie 2017, au fost date în exploatare 4102 de locuințe (apartamente și case individuale de locuit) cu suprafaţa totală de 327,5 mii m², sau cu 34,3% mai mult faţă de ianuarie-iunie 2016. După mediul de rezidenţă, cele mai multe locuințe au fost date în exploatare în mediul urban, ceea ce constituie 3923 de locuințe cu suprafaţa totală de 303,3 mii m² sau cu 44% mai mult faţă de nivelul înregistrat în ianuarie-iunie 2016, iar în mediul rural – 179 de locuințe cu suprafața totală de 24,2 mii m2. Distribuţia în profil regional arată că cel mai mare volum de locuinţe date în exploatare s-a înregistrat în municipiul Chişinău – 3602 locuințe, cu suprafaţa totală de 281,5 mii m2, sau cu 43,4% mai mult faţă de ianuarie-iunie 2016.

Numărul utilizatorilor de Internet mobil prin rețelele 4G a depășit pragul de 500 de mii

În prima jumătate a anului curent, numărul utilizatorilor care au accesat Internetul mobil în baza tehnologiei 4G, a sporit, față de finalul anului 2016, cu 33,7% și a atins cifra de 503,9 mii. Majoritatea absolută dintre aceștia – 442,9 mii – a navigat pe Internet prin intermediul telefoanelor inteligente, iar peste 61 de mii –în baza accesului dedicat (prin modemuri/ carduri/ USB). În aceeași perioadă, numărul total al utilizatorilor de Internet mobil în bandă largă (în baza tehnologiilor 3G, 4G și prin acces dedicat) a crescut cu 12,3% și a însumat peste 2,1 milioane. Datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației arată că de către cei trei furnizori de rețele și servicii de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom - Unite), numărul utilizatorilor care au accesat Internetul în baza tehnologiei 3G (prin telefon și prin acces dedicat) a crescut cu 7% și a totalizat 1,6 milioane. Totodată, numărul total al utilizatorilor de Internet mobil prin acces dedicat (prin modemuri/carduri/ USB) a sporit cu 2% și a însumat peste 309,9 mii. În consecință rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet mobil în bandă largă, raportată la 100 de locuitori ai republicii, a crescut cu 6,6 puncte procentuale și s-a ridicat la circa 60%.

Grant pentru participarea la Programul UE de cercetare și inovare Orizont 2020

Uniunea Europeană va acorda Republicii Moldova un grant în vederea participării la Programul UE de cercetare și inovare Orizont 2020, inițierea negocierilor și semnarea contractului de grant a fost aprobată de Guvern. Grantul pentru suportul financiar pe anii 2016 -2017 este în valoare de 985193,40 euro. Participarea Moldovei la Orizont 2020 va contribui la consolidarea sferei cercetare-inovare în țara noastră, la integrarea comunități științifice naționale în cea europeană. Programul Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare si inovare derulat de Uniunea Europeana. Este disponibilă o finanțare de circa 80 miliarde de euro pe durata a 7 ani (2014-2020), pe lângă investițiile private pe care le va atrage această finanțare. Văzut ca mijloc de stimulare a creșterii economice, modernizării producției si de creare de locuri de munca, Programul Orizont 2020 va facilita colaborarea sectoarelor public si privat pentru furnizarea de soluții la problemele cu se confruntă societatea.