logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 5-11 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


http://www.old.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-5-11-iunie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1035050.html

● MARŢI, 6 iunie

Și „Молдавская ГРЭС” va livra energie electrică în Moldova

Societatea „Energocom” a încheiat cu compania ЗАО „Молдавская ГРЭС” un contract pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova. Contractul a intrat în vigoare pe 5 iunie și va fi valabil până pe 31 martie 2018, la fel ca și contractul încheiat la sfârșitul lunii martie cu DTEK „Traiding” (Ucraina). Cele două contracte garantează asigurarea integrală a Republicii Moldova cu energie electrică în proporție de 30% din Ucraina și 70% de la ЗАО „Молдавская ГРЭС”. Potrivit „Energocom”, acest lucru va permite consumatorilor Republicii Moldova să beneficieze de cele mai avantajoase și sigure condiții de furnizare a energiei electrice pe toată perioada contractuală.

Există premise ca veniturile pentru 2017 să fie mai mari decât cele planificate, expert

Creșterea în primele patru luni ale anului a veniturilor la bugetului public național cu 16,7% față de anul trecut se datorează creșterii veniturilor din taxe și impozite, din contribuțiile sociale și primele obligatorii și din granturi. Potrivit lui Dumitru Budianschi, expert al Centrului Analitic „Expert Grup”, citat de IPN, creșterea veniturilor din taxe și impozite au fost de 20,1%, contribuțiile sociale și primele obligatorii au înregistrat o creștere de 14,1%, iar din granturi au fost încasate venituri de 30% din nivelul anului 2016. Impozitul pe venit al persoanelor fizice a fost de 109,4% față de perioada similară a anului 2016, contribuțiile sociale – 115,5%, iar primele medicale –110,3%. Ponderea încasărilor din veniturile anuale pentru această perioadă este una din cele mai înalte din ultimii cinci ani pentru toate impozitele de bază, constată Dumitru Budianschi. Expertul susține că există premise solide ca veniturile efective pentru 2017 să fie mai mari decât cele planificate anterior, de 12% față de 2016.

Consiliul Concurenței a aplicat anul trecut amenzi de peste 19 milioane de lei

Consiliul Concurenței a aplicat pe parcursul anului trecut amenzi în valoare de peste 19 milioane de lei. Cinci milioane din această sumă au fost deja încasate în bugetul de stat. La un eveniment de prezentare a Raportului de activitate al Consiliului pentru anul 2016, președinta acestuia, Viorica Cărare, a spus că scopul autorității naționale în domeniul concurenței nu este de a-i pedepsi pe agenții economici, ci de a-i face să conștientizeze că prin acțiunile lor pot distorsiona mediul concurențial. Or, concurența loială pe piață constituie o premisă pentru ca populația să poată beneficia de mărfuri și servicii de calitate la un preț rezonabil. Autoritatea națională de concurență a fost creată acum zece ani. În dezvoltarea capacităților instituționale și-au adus contribuția experți ai statelor UE, în parte experți din România.

● MIERCURI, 7 iunie

Reprezentanţii Guvernului explică de ce au fost reluate achiziţiile de energie electrică de la Cuciurgan

Reluarea achiziţiilor de energie electrică de la Cuciurgan este un pas în direcţia reintegrării ţării. Astfel explică autorităţile de la Chişinău revenirea la vechile contracte în domeniul energetic, după ce o scurtă perioadă Republica Moldova  a exportat energie electrică doar din Ucraina. Explicaţiile au fost oferite în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.
„Unii văd achiziţiile de energie electrică de la Cuciurgan  ca o formă economică de a sprijini regimul separatist de la Tiraspol. Alţii, dimpotrivă, consideră drept o susţinere a locuitorilor din stânga Nistru, care sunt şi ei cetăţenii Republicii Moldova. Revenirea la Cuciurgan se înscrie în măsurile întreprinse pentru sporirea încrederii locuitorilor din regiune în Guvernarea de la Chişinău. Prin acest pas noi am depăşit agravarea situaţiei în relaţiile cu Transnistria”, a declarat Ion Stăvilă, ambasador cu misiuni special al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Republica Moldova a reluat la 5 iunie achizițiile de energie electrică de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan după ce acum două luni a fost refuzată încheierea unui contract în favoarea celui cu o companie din Ucraina.

Semnarea contractului cu ЗАО „Молдавская ГРЭС” nu are argumente reale, experți

Experții Sergiu Tofilat și Ruslan Surugiu susțin că semnarea contractului cu ЗАО „Молдавская ГРЭС” pentru livrarea energiei electrice în Republica Moldova reprezintă continuarea finanțării regimului separatist de la Tiraspol, dar și acumularea datoriilor la gaze, care în prezent sunt estimate la 6,5 miliarde de dolari. Experții menționează că prin susținerea de către Ministerul Economiei a semnării acestui contract pe ascuns, autoritățile de la Chișinău promovează interesele Federației Ruse. Aceștia au adresat o scrisoare publică, inclusiv organelor de drept, prin care solicită Ministerului Economiei să explice care este necesitatea semnării contractului de procurare a energiei de la „Молдавская ГРЭС”, în condițiile în care este în vigoare contractul cu compania din Ucraina și să prezinte public documentele care confirmă că ultima nu poate asigura integral cantitățile de energiei solicitate de „Energocom”.

PPPDA vine cu propuneri pentru combaterea economiei tenebre

Conducerea Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr afirmă că economia tenebră constituie la ora actuală una dintre principalele probleme pentru securitatea economică a Republicii Moldova. Potrivit PPPDA, conform estimărilor experților naționali și internaționali, cota sectorului informal în țară oscilează între 50 și 70 % din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă că în circuitul tenebros al economiei anual sunt ascunse și necontabilizate de către autorități circa 70-90 de miliarde de lei. Într-o declarație a PPPDA, se menționează că în cazul legalizării acestui substrat economic, bugetul public național ar încasa în fiecare an în formă de impozite, taxe și contribuții în valoare de minimum 30 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproape încă un buget de stat. PPPDA consideră că trebuie interzisă activitatea firmelor off-shor în domeniile strategice ale economiei țării – sectorul bancar, domeniul de asigurări etc. și că trebuie introdus un impozit special pentru tranzacțiile cu firmele off-shor. Formațiunea propune micșorarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii cu 6 % și reducerea acestor contribuții încă cu 3 % pe parcursul următorilor doi ani. La fel, se propune micșorarea cu 2 % a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, dar și neimpozitarea veniturilor ce asigură minimumul de existență. O altă propunere este micșorarea impozitului pe venit până la 10 %,

● JOI, 8 iunie

Capitalul social al ÎS „Fabrica de sticlă din Chișinău” va fi majorat

Ministerul Finanțelor va aloca din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul curent 12,5 mln lei întreprinderii de stat „Fabrica de sticlă din Chișinău” pentru majorarea capitalului social, transmite IPN cu referire la o decizie aprobată de Guvern. Ministerul Economiei, în calitate de fondator, explică necesitatea de majorare a capitalului social prin faptul că în 2016 fabrica și-a sistat activitatea ca urmare a incidentului cu avarierea cuptorului de topit din secția numărul 2 și, în consecință, a fost nevoită să inițieze lucrări de reparație capitală. De asemenea, întreprinderea își desfășoară activitatea într-un mediu concurențial foarte dur, iar pentru a fi asigurată competitivitatea produselor este necesar de a face în permanență investiții. Ministerul Economiei mai relevă că reluarea de către întreprindere a activității se va solda cu plata la buget a circa 18 mln lei sub formă de taxe și impozite. De asemenea, se preconizează transferarea la buget a defalcărilor din profitul întreprinderii în sumă de 4,4 mln lei. Reluarea activității acestei întreprinderi de stat este prevăzută pentru luna iulie 2017. La fabrică activează  peste 500 de persoane, iar salariul mediu pe companie constituie 6103 lei.

Guvernul propune restricționarea publicității pentru băuturile spirtoase

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative în domeniul controlului alcoolului, în sensul introducerii restricțiilor de publicitate pentru băuturile spirtoase. Proiectul interzice mesajele de promovare a producției alcoolice în instituţiile de învăţământ şi medico-sanitare. Proiectul prevede o serie de excepții, cum ar fi  publicitatea producţiei alcoolice prin intermediul surselor radio şi de televiziune între orele 22.00 şi 7.00. Publicitatea va fi permisă şi în zonele publice stabilite de autorităţile administraţiei publice locale pentru perioada desfășurării sărbătorilor naționale, a evenimentelor specializate în domeniul fabricării şi circulaţiei producţiei alcoolice.

Moldova preia directiva europeană privind animalele folosite în scopuri experimentale

Guvernul a aprobat inițiativa Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare privind protecția animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri științifice. Prevederile acestei legi asigură transpunerea Directivei Parlamentului European privind protecția animalelor utilizate în scopuri ştiinţifice, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Prin aprobarea şi implementarea prezentului proiect, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Educaţiei, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătăţii,  de comun acord cu Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova va dispune de un mecanism mai eficient, prin care se va putea realiza protecţia în Republica Moldova a animalelor folosite în scopuri experimentale sau în alte scopuri ştiinţifice, prin stabilirea cerinţelor minime necesare privind condiţiile de întreţinere, bunăstare şi sănătate animală, precum şi prevenirea riscului supunerii animalelor a unor rele tratamente.

● VINERI, 9 iunie

Guvernul a aprobat o nouă lege a contabilității

Domeniul contabilității va fi reglementat de o nouă lege, aliniată la prevederile legislației europene în domeniul raportării financiare corporative. Vor fi obligate să aplice prevederile Legii Contabilității numai autoritățile publice şi instituțiile la autogestiune. În cazul instituțiilor finanțate din buget raportarea financiară va fi reglementată de Legea Finanțelor Publice. Proiectul noii legi a contabilității, aprobat de Guvern, actualizează criteriile de clasificare pe categorii a entităților și grupurilor de întreprinderi (micro, mici, mijlocii și mari) și precizează cerințele contabile și de raportare financiară pentru acestea. Pe lângă transpunerea cerinţelor directivelor europene din domeniu, în proiectul Legii Contabilităţii au fost actualizate noțiunile utilizate în contabilitate şi raportarea financiară; au fost stabilite cerinţe clare în ceea ce priveşte documentele primare şi registrele contabile; cerințele privind persoanele responsabile de ţinerea contabilităţii şi raportării financiare în cadrul entității. Legea conține, de asemenea, prevederi privind responsabilitatea membrilor consiliului, organului executiv şi de supraveghere în raport cu situațiile financiare.

Posibilitățile de export pe piața UE, discutate la forumul „AgriFood Export”

Antreprenori de pe ambele maluri ale Nistrului au fost informați, în cadrul forumului de afaceri „AgriFood Export”, despre potențialul de export al produselor agroalimentare pe piaţa Uniunii Europene și despre programele de subvenționare. Prezentă la eveniment, ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, a menționat că aproape trei sferturi din exportul produselor agroalimentare italiene sunt direcționate către țările Uniunii Europene și aceasta poate fi o piață extrem de atractivă și pentru Republica Moldova. Prezent la eveniment, viceministrul agriculturii și industriei alimentare, Iurie Ușurelu, a evidențiat faptul că pentru a obține cote de piață mai importante este necesar să existe produse de calitate înaltă și volume mari, care pot fi asigurate numai prin asocierea producătorilor mici și mijlocii. Cooperarea cu partenerii externi, care dețin deja o experiență importantă în acest domeniu, este foarte importantă pentru accelerarea progresului companiilor din sectorul agroalimentar.

Campanie de promovare a importanței comerțului liber cu UE

Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a lansat opt spoturi video cu istoriile de succes ale oamenilor de afaceri din Republica Moldova pe piața Uniunii Europene. Delegația va apela la Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru a recomanda radiodifuzorilor mediatizarea acestor spoturi. Cele opt companii care își împărtășesc istoriile de succes provin din sectorul agricol, dar și din sectorul industrial. Potrivit șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola, accesul produselor moldovenești pe piața europeană este extrem de greu, dar Moldova este o istorie de succes. „Noi purtăm încălțăminte de la Floare, avem mașini germane care au în construcția lor cablaje moldovenești, purtăm haine de la Ionel. Moldova este parte a DCFTA și devine pe an ce trece tot mai competitivă”, a spus Pirkka Tapiola la evenimentul de lansare a spoturilor.

La Edineţ a fost lichidat ultimul focar de pestă porcină africană

Restricţia sanitar-veterinară impusă în localitatea Brătuşeni, raionul Edineţ, aplicată în urma unui focar de pestă porcină, a fost ridicată. În cadrul unei vizite de lucru în raionul Edineţ, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au stabilit că din momentul notificării ultimului focar au fost întreprinse mai multe măsuri de însănătoșire, iar animalele introduse în focar nu au prezentat simptome de boală. Potrivit unui comunicat de presă al ANSA, toate testele de laborator la 7, 14 și 21 de zile au fost negative. În acest context, directorul general adjunct al ANSA, Vsevolod Stamati, a dispus ridicarea restricției sanitar-veterinare pe localitatea Brătușeni. Virusul pestei porcine a fost adus în Moldova din Ucraina în pofida control strict privind importul de carne.