logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 8-12 august. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


http://www.old.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-8-12-august-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-ec-7966_1029008.html

● LUNI, 8 august

Vinieta a adus în buget 3,8 milioane de lei într-o singură săptămână

În ultima săptămână, au fost eliberate peste 18 mii de viniete, care au suplinit bugetul de stat cu 3,8 milioane de lei. Datele au fost făcute publice de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova. Totodată, săptămâna trecută au fost înregistrate peste 40 de cazuri contravenţionale şi aplicate amenzi în sumă de peste 414 mii lei.

Agricultorii nemulţumiţi de preţul cerealelor vor să iniţieze proteste

Agricultorii nemulţumiţi de preţul cerealelor anunţă proteste. Aceştia cer autorităţilor să verifice dacă nu cumva preţul scăzut la cereale este rezultatul unei înţelegeri de cartel. Într-o conferinţă de presă luni, Alexandru Slusari, liderul UniAgroProtect, a spus că agricultorii au sesizat deja Consiliul Concurenţei. Potrivit lui, preţul de achiziţie a grâului este de 2,2 lei, pe când în Ucraina acesta este de 3,2-3,4 lei. Agricultorii bănuiesc că mai multe companii care cumpără cereale de la producători au făcut o înţelegere şi au diminuat artificial preţul.

Propuneri de impozitare a veniturilor de la darea în arendă a proprietăţii imobiliare

Veniturile persoanelor fizice de la darea în arendă a terenurilor agricole vor fi impozitate  la cota de 7%, potrivit proiectului prin care se anunţă politica fiscală şi vamală pentru anul 2017,  propusă pentru consultări publice. Reţinerea finală a impozitului la sursa de plată va elibera beneficiarii veniturilor respective de la includerea acestora în componenţa venitului brut, precum şi de la declararea acestor venituri.

● MARŢI, 9 august

Noi preţuri-plafon la carburanţi


Agenţia pentru Reglementare în Energetică a publicat marţi, 9 august, preţurile-plafon la carburanţi pentru următoarele două săptămâni. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 preţul este de 15,21 lei, iar pentru un litru de motorină – 12,88 lei. Preţurile noi intră în vigoare miercuri, 10 august, şi sunt valabile până pe 23 august. Astăzi mai sunt valabile preţurile-plafon stabilite acum doua săptămâni, pentru un litru de benzină – 15,52 lei, iar pentru un litru de motorină – 13,54 lei.

ANRCETI a adăugat pe pagina electronică o secţiune dedicată pieţei serviciilor poştale

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a adăugat pe pagina sa web – www.anrceti.md o secţiune nouă: Comunicaţii poştale. Aceasta include informaţii pentru utilizatorii serviciilor poştale, pentru antreprenorii care activează în acest sector şi pentru cei care planifică să intre pe piaţa serviciilor poştale. Secţiunea pune la dispoziţia persoanelor interesate informaţii de bază referitoare la dispoziţiile Legii privind normele şi condiţiile de activitate în domeniul comunicaţiilor poştale, la regulile furnizării serviciilor poştale şi asigurarea accesului la serviciul poştal universal, la relaţiile dintre furnizorii de servicii poştale şi utilizatorii acestui tip de servicii.

Cota accizului pentru unele autoturisme se propune a fi micşorată

Cota accizului pentru autoturismele cu capacitate cilindrică de 3000 cm. cubi (benzină) şi  2500 cm. cubi (diesel) ar putea fi micşorată de la 3,72 la 2,5 euro, cu aplicarea ratei medii a cursului valutar oficial al leului moldovenesc. Reducerea cotei accizului este determinată de faptul că nivelul majorat al accizului a avut ca efect reducerea numărului de autoturisme importate. Astfel, numărul autoturismelor  importate cu capacitate cilindrică de 3000 cm. cubi (benzină) a scăzut de la 1452 de unităţi în 2014 la 300 de unităţi în 2015 S-au diminuat şi încasările aferente accizului aplicat, cu 33,85 mln lei. Numărul autoturismelor cu capacitate cilindrică de 2500 cm. cubi (diesel) a fost de 282 unităţi în 2015, faţă de  375 unităţi în 2014. Iar încasările aferente accizului aplicat  au înregistrat o reducere de 9,57mln lei.

MIERCURI, 10 august

Recolta de grâu a depăşit 1,2 milioane de tone de boabe


Roada medie de grâu anul acesta e de 3,1 tone la hectar. Agricultorii au recoltat peste 1,2 milioane de tone de boabe. Productivitatea medie la hectar e cu circa 15% mai mare faţă de anul precedent. Despre aceasta a comunicat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia încheierii campaniei de recoltare a cerealelor şi leguminoaselor. Rezultate mai bune au fost înregistrate în raioanele Floreşti (4,8 tone/ha), Taraclia, Soroca şi Leova (câte 4,2 tone/ha). Situaţia este mai proastă în raioane ca Briceni, unde s-au recoltat în medie 2,7 tone/ha, Edineţ şi Basarabeasca, dar şi în regiunea municipiului Chişinău – în jur de 3 – 2,8 tone/ha.

Ministrul agriculturii: Preţul la grâu scade în toată lumea

Preţul la grâu este în scădere, nu doar în Republica Moldova, în toată lumea, şi este influenţat de recolta ridicată. Astfel a comentat ministrul agriculturii, Eduard Grama, afirmaţiile unor lideri ai asociaţiilor de producători agricoli precum că preţul la grâu în Moldova este diminuat artificial. Eduard Grama a menţionat că, acum câteva săptămâni, a avut o întâlnire cu operatorii care procură cereale, cu societatea civilă şi cu producătorii agricoli şi le-a explicat că recolta de grâu este mare, atât în ţările vecine, cât şi în ţările care dictează regulile de pe piaţă. Preţul la grâu este influenţat şi de logistica slabă. Mai exact, din Moldova pot fi transportate volume mari de cereale doar prin portul Giurgiuleşti, dar şi de acolo poate fi ridicată maximum o cantitate de 7 mii de tone, pe când la portul din Constanţa poate fi ridicată o cantitate de la 20 de mii până la 100 de mii de tone. Astfel, costul se diminuează, iar preţul la grâu este uşor mai mare.

Şef de direcţie MAIA, despre impactul secetei asupra recoltei de porumb

Mihail Suvac, şef de direcţie la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, solicitat de IPN să comenteze afirmaţiile agricultorilor precum că seceta a afectat grav recolta de porumb şi de sfeclă de zahăr, a spus că este prematur să se facă astfel de constatări. Mihail Suvac a confirmat că din cauza secetei au de suferit frunzele plantei de porumb, dar etapa în care s-a polenizat planta şi s-a legat rodul este deja consumată, astfel că, dacă agricultorii au semănat la timp porumbul, cel mai probabil că roada nu a fost afectată.

Termenul de restituire a impozitului pe venit achitat în plus se propune a fi modificat

Termenul de restituire a impozitului pe venit achitat în plus va fi 1 aprilie – pentru cererile depuse în mod electronic şi 1 iunie – pentru cererile pe suport de hârtie. În prezent termenul de examinare a cererilor, indiferent de forma de prezentare, este 1 aprilie. Necesitatea acestei modificări este explicată de Ministerul Finanţelor prin faptul că efectuarea restituirii începând cu 1 aprilie, pentru anul precedent, implică costuri suplimentare pentru  contribuabili, întrucât ei trebuie să piardă mult timp pentru a obţine documentele ce confirmă veniturile obţinute. Iar pentru autorităţile fiscale există riscul estimării incorecte a sumei posibile restituirii.

● JOI, 11 august

BNM a revăzut în scădere prognoza inflației pentru 2016 și 2017

Până la finele lui 2016, se așteaptă o diminuare a indicelui prețurilor de consum, conform  noii prognoze a BNM, lansată joi, 11 august. „Ne aflăm într-o perioadă de deflație. Acesta se explică prin cererea economică slabă, deși BNS a spus că se înregistrează o îmbunătățire a situației economice”, a menționat guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea. În anul curent, inflaţia va atinge nivelul de 6,7%, cu  0,3 puncte procentuale mai puțin decât cifra prognozată de BNM în runda din aprilie.  În 2017 se prevede o inflație de 4,4%.  Rata anuală a inflaţiei va reveni în intervalul de variaţie a ţintei  BNM pentru inflație (5%, ±1,5 p.p.)  în trimestrul III 2016. Valoare maximă va fi înregistrată în trimestrul II 2018, de 6%, iar valoarea minimă în trimestrul IV 2016, de 3,5%.

Deţinătorii de patente din Soroca au ieşit la protest

Peste 200 de deţinători de patente din oraşul Soroca au ieşit la protest la Primăria localităţii, cerând autorităţilor locale să intervină pe lângă legislativ ca să abroge amendamentele care interzic comerţul în baza patentei începând cu 2017. Grigore Marciuc, preşedintele Asociaţiei micilor antreprenori din Soroca, a declarat că în Soroca sunt 720 de comercianţi care activează în bază de patentă. Aceştia contribuie la bugetul local în medie cu câte 150 de lei lunar, plus cu peste 500 de lei anual – impozitul social şi alte taxe, cum ar fi taxa de piaţă sau pentru asigurarea medicală. Grigore Marciuc a mai spus că deţinătorii de patentă creează noi locuri de muncă şi au nevoie să activeze în baza de patentă mai departe. Protestatarii i-au cerut primarului de Soroca, Victor Său, să se adreseze Parlamentului şi să solicite abrogarea prevederilor legislative care interzic comerţul în baza patentei începând cu 1 ianuarie 2017.


● VINERI, 12 august

Reducerea ratei de bază nu a dus la majorarea volumului creditelor acordate

Oferta şi cererea de valută permite Băncii Naţionale a Moldovei să aibă o intervenţie continuă pe piaţă de la începutul anului. Acesta pentru a steriliza intrările de valută care nu-şi găsesc cumpărătorul şi a reconstitui rezervele internaţionale ale BNM, care scăzuse, a menţionat, într-o conferinţă de presă, guvernatorul instituţiei, Sergiu Cioclea. Am cumpărat până la finele lunii iulie circa 300 mln dolari, care au permis să fie readuse rezervele internaţionale ale BNM la aproape 2 mlrd dolari. E mai puţin decât până la scăderea lor bruscă. Dar, luând în consideraţie şi reducerea importului, coeficientul de acoperire a importurilor s-a îmbunătăţit şi constituie în prezent cinci luni. Urmare a intervenţiilor pe piaţă, avem şi un efect pozitiv asupra creşterii agregatelor monetare. Trendul pozitiv, de fapt, se înregistrează, din trimestrul I al anului, a specificat Cioclea.

Ratingul transparenţei acţionariatului băncilor din Moldova a fost actualizat

Încă o bancă din Moldova a reuşit să asigure transparenţa acţionariatului său, potrivit ratingului actualizat prezentat de Expert-Grup. Banca comercială EuroCreddiBank a urcat în clasament, de la cel mai slab rezultat pe locul doi, având un nivel înalt de trnsparenţă. Expert-Grup informează că, în urma consultărilor suplimentare cu instituţia şi a dezvăluirii de către bancă şi acţionarii acesteia a unor informaţii suplimentare, au fost efectuate rectificări la poziţia băncii în rating, EuroCreditBank calificându-se în rating cu patru stele. Pe prima poziţie, cu cinci stele la capitolul transparenţă, în continuare se clasează patru bănci comerciale –  BCR Chişinău, Eximbank, MobiasBanca şi ProCreditBank.