Serviciul Vamal a lansat validarea automată a declarației vamale. Aceasta prevede automatizarea operațiunilor, promițând un timp de așteptare minim în vamă pentru agenții economici care își exportă mărfurile înafara granițelor Republicii Moldova. Sistemul a fost lansat cu suportul proiectului UE „Misiunea Înalților Consilieri ai Uniunii Europene”, transmite IPN.
Igor Iurco, șef al Secției Control Vamal, Direcția organizarea controlului vamal și organizarea comerțului, a spus că validarea automată a declarației vamale se testează de o săptămână. Declarațiile vamale pot fi depuse 24 de ore din 24, inclusiv înafara programului postului vamal. Un timp rezonabil de validare este de 15 minute.
Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal, susține că este vorba de o aplicație care va facilita mult comerțul. La această etapă este vorba de validarea automată numai la export, ulterior se va examina oportunitatea introducerii validării automate la alte proceduri. Șeful Serviciului Vamal a adăugat că validarea declarațiilor vamale prin toate filtrele interne demonstrează cu certitudine că 95% din declarațiile vamale sunt validate „pe verde”.
Rosario De Blasio, înaltul consilier al UE în politici vamale și fiscale, a declarant că pentru el lansarea procedurii de validare vamală înseamnă o schimbare de cultură, de relație dintre stat și business. În opinia sa, validarea automată înseamnă că Serviciul Vamal are încredere în business.
Ștefan Bâtlan, reprezentantul Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe, directorul companiei Fani SRL, a spus că din 2014 exportă produse perisabile, fructe și struguri proaspeți în UE. El consideră că validarea automata va ușura activitatea companiei. Anterior, procedura de validare a declarațiilor dura de la 30 de minute la 2 ore, acum sunt 15 minute. Timpul este foarte prețios, mai ales în businessul cu produse perisabile. Validarea automată nu diferă de procedura veche de depunere a actelor, singura diferență e în cele 10 secunde pentru un click.
Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere, a remarcat că anual Moldova exportă între 2 și 2,5 milioane tone de produse cerealiere și oleaginoase. Astfel, zilnic sute de camioane trec prin posturile de trecere a frontierei. Procedura de validare automată este foarte avantajoasă din punct de vedere organizatoric, contribuie la fluidizarea traficului la frontieră și, respectiv, la prevenirea staționărilor.