Specialişti din Moldova şi România discută idea creării unui parc transfrontalier
http://www.old.ipn.md/ro/specialisti-din-moldova-si-romania-discuta-idea-crearii-unui-parc-7967_978241.html
Specialişti din Moldova şi România discută idea creării unui parc transfrontalier, în cadrul proiectului „Descriptio Moldaviae - Centrul Regional pentru Turism Moldova”, implementat de uniunea de proiecte transfrontaliere a UE, între primăria Iaşi şi Mişcarea Ecologistă din Moldova.
Parcul ar cuprinde partea de nord-vest a R. Moldova, a spus la o conferinţă Alecu Reniţă, preşedintele Mişcării Ecologiste, citat de Info-Prim Neo. Potrivit lui Reniţă în această zonă a Moldovei sunt circa 40% din monumentele naturale ale Moldovei. De cealaltă parte, în România, sunt arii protejate şi acestea urmează să fie unite într-un concept unitar care ar forma un parc naţional transfrontalier „Prutul de Mijloc”.
Anca Zota, managerul proiectului, de la Centrul de Informare Turistică din Iaşi, a comunicat că bugetul proiectului este de 442 mii euro. Va fi realizată o bază de date şi un site cu informaţii despre obiectivele turistice din Botoșani, Vaslui, Iaşi, Galaţi şi R. Moldova . Circa 20 de persoane din aceste regiuni vor fi pregătite ca şi manageri în turism, cu diplome acreditate. De asemenea, vor fi realizate vizite de studiu şi câteva zeci de mii de materiale de promovare.
„Interesul nostru este de a promova de cealaltă parte a Prutului, patrimoniul natural şi cultural al R. Moldova, să aducem o informaţie cât mai amplă despre ceea ce înseamnă acest patrimoniu. Moldova este cunoscută doar prin pivniţele de la Mileştii Mici şi Cricova, dorim ca lumea să cunoască şi locurile pitoreşti, începând de la Naslavcea şi terminând la Giurgiuleşti şi de la est la vest”, a declarat Alecu Reniţă.
Proiectul, care are ca scop dezvoltarea turistică durabilă în zona de graniţă România-R. Moldova, prin dezvoltarea principiului cooperării transfrontaliere, finisează în noiembrie curent.